Članki

Poljudni članki

 

Ananas – biologija, zgodovina, vzgoja doma Ananas (Ananas comosus (L.) Merr.) je enokaličnica in ekonomsko najpomembnejša vrsta iz družine bromelijevk. Ananas je sorodnik pogostih sobnih rastlin iz rodov Guzmania, Vriesea, Billbergia, Tillandsia. Tako kot slednje tudi nekatere druge vrste rodu Ananas gojimo kot okrasne rastline.

 

Bromelijevke Od ananasa do španskega mahu, od cvetličarskih "bromelij" do pravih divjih lepotic, to so bromelijevke. Za ime "bromelijevke" včasih navajajo, da naj bi izviralo iz grške besede za dež, in naj bi bilo povezano z sposobnostjo zbiranja dežnice, ki jo imajo številne vrste. Dejansko je rod Bromelia in celotna skupina rastlin poimenovana po švedskem zdravniku in botaniku Olafu Bromeliusu (1639-1705). V zbirki Zavoda Raznolikost gojimo okoli 35 vrst in sort bromelijevk!

 

Divji luki v Sloveniji V pričujočem članku vam, dragi rastlinski navdušenci, želim predstavit 'moj' svet – avtohtone luke, torej samonikle vrste, ki jih lahko srečate v naravi med potepanjem po naši lepi deželi.


Gesnerijevke - starodavne prebivalke Gondwane Prvič sem se s kakršno koli gesnerijevko srečala, seveda, z zbirko hibridov sobnih vijolic, ki jih je gojila babica. Vendar pa sem jih resnično vzljubila šele, ko mi je prvič zacvetel rešeni primerek vrste Aeschynanthus speciosus. Takrat nisem imela pojma kakšna rastlina bi naj to bila. Zato sem v pred-internetni dobi porabila kar precej časa za brskanje po skladovnicah knjig, preden sem ugotovila za katero vrsto gre. In tisti prvi cvet je še vedno drag spomin, ki ga hranim med stranmi Heywoodovih Cvetnic. Upam, da boste gesnerijevke preko tega članka malo bolje spoznali tudi vi.

 

Krivičen sloves o krvoločnosti Članek o naši zbirki mesojedk objavljen v reviji Delo in Dom, 03.11.2010.

 

Lipa ali lipovec? Sami nabirate svoj lipov čaj – lipove cvetove? Potem ste se gotovo kdaj vprašali ali nabirate cvetove lipe ali lipovca.

 

Origano (Origanum spp.) Origanum je rod s približno 20 vrstami zelišč iz mediteranskega bazena do vzhodne Azije. Obstajajo številne sorte origana izbrane glede na značilne okuse in druge lastnosti. Okusi segajo od pekočih ali trpkih do bolj kompleksnih in sladkih.

 

Mačke in mačja meta Mačja meta je zelnata trajnica iz družine usnatic (Lamiaceae). Prava mačja meta je vrsta Nepeta cataria. Njena domovina je Evrazija. V kolikor nameravate nabaviti mačjo meto za vašo mačko se prepričajte, da kupujete vrsto Nepeta cataria ali njeno po limoni dišečo varieteto Nepeta cataria var. citriodora, saj imajo vse ostale vrste mačjih met malo ali nič učinka na mačke.

 

Naredi sam


Izdelava kaktusove grede Imate rastlinjak ali razmišljate o njem? Radi poskusite kaj nenavadnega? Če rastlinjak ogrevate in imate radi kaktuse, lahko poskusite postaviti kaktusovo gredo oziroma nasad kaktusov in drugih puščavskih rastlin. V pričujočem prispevku vam ponujamo opis, kako smo sredi januarja v Zavodu Raznolikost postavljali kaktusovo gredo.

 

Kako razmnožiti pepino Še nekaj kar bi znalo biti zanimivo poskusiti - razmnoževanje pepina. Pepino je trajnica in zraste v grmiček visok nekje med višino paprike in paradižnika. Latinsko ime je Solanum muricatum. Sadež pepino je vsakdanji v Kolumbiji, Ekvadorju, Boliviji, Peruju in Čilu, a redek drugod, saj je občutljiv na prevoz. V Evropi so jih prvi opisali zgodnji španski kronisti, ki so navedli da jih pogosto gojijo domačini na obali. Dolina Moche v Peruju je znana po pepinih, ki so bili pogost okrasni motiv Moche indijancev. Pepino je dokaj odporen na mraz. V naravi raste od nižin do 3,000 m nad morjem. Baje so najbolj rodne mlade rastline, zato ga mnogi gojijo kot pelargonije. Jaz ga gojim prosto v rastlinjaku, pred tem pa sem ga nekaj let imela v posodi in sem precej sentimentalno navezana na že častitljivo rastlino.


Kitajsko mahovljenje Mahovljenje je uporabno za razmnoževanje različnih sobnih drevesc, problematičnih okrasnih grmovnic (npr. nepozebnik (Hamamelis sp.), kivijev, vrtnic itd. Je čist, urejen in enostaven način razmnoževanja dragocenih rastlin, pri katerem ne potrebujete poglobljenega vrtnarskega znanja ali dragih pripomočkov. Tako kot pri potaknjencih bodo imele vse mlade rastline enake značilnosti kot vaš matičnjak.

 

Priprava listovke Listovka je zelo dobra zemlja za rastline. Vsebuje le malo hranil, zato pa je bogata z minerali in hranili v sledeh. Vanjo lahko sadimo rastline bodisi neposredno, bodisi pa ji v različnih razmerjih primešamo druge substrate in tako pripravimo namenske zemlje. Zelo dobro se obnese pri domači vzgoji sadik zelenjadnic. Zaradi uravnotežene vsebnosti mikroelementov je uporabna tudi pri zdravljenju obolelih in izčrpanih rastlin. Najbolje pa je to, da listovko lahko z malo potrpežljivosti pripravimo sami.


Razmnoževanje in prezimovanje begonij Begonije so že dolgo priljubljene sobne rastline. V zadnjem času je sicer žal poudarek zgolj na gomoljastih in vedno cvetočih begonijah ter begonijah tipa "zmajeva krila". Oba tipa begonij sta trajna, vendar jih žal skoraj vedno vidim v vlogi ''enoletnic'' in kljub temu, da so prav vse vrste trajnice. V družini begonijevk je najobsežnejši prav rod Begonia in z okrog 1200 vrstami zelnatih trajnic in grmov tudi šesti najobsežnejši rod cvetnic. Begonije poseljujejo vlažne in senčne gozdove po tropskem in subtropskem pasu vsega sveta. V principu so begonije za gojenje enostavne, odporne in hvaležne rastline.


Naredimo epifitsko deblo Epifitsko deblo lahko brez težav sestavimo doma. Glede na pogoje, ki jih lahko ponudimo izbiramo manj, ali bolj, zahtevne rastline. Že v zastekljenem balkonu lahko ponudimo dovolj vlage, svetlobe in toplote za uspevanje lepe eksotične zbirke.


Semena: pobiranje, shranjevanje in sejanje Odnos do doma vzgojene rastline je vedno drugačen in globlji, kot odnos do kupljene odrasle rastline. V 'domače' rastline je potrebno vložiti veliko več truda in znanja, kar pa nam vedno hvaležno vračajo z bujno rastjo. Vse nas, ljubitelje rastlin iz Zavoda Raznolikost veseli, da ste se odločili vzgojiti vsaj eno rastlino iz semen.
V današnjem 'instant' in 'ekspres' času je po eni strani na voljo (skoraj) vse, po vse nižjih cenah, po drugi strani pa, že samo kar se rastlin tiče, družba postaja odvisna od 'trendov' in volje velikih proizvajalcev. Samo preglejte vse semenske vrečke po trgovinah: pri vseh F1 rastlinah kar pozabite na pobiranje semen, saj bodo ta ali slabo kalila ali pa rastline ne bodo več take kot so bile prvo leto. Ali pa semenski krompir, koruza ipd. Včasih so kmetje imeli lastna semena, sedaj pa so odvisni od trga in trgovin. O F1 hibridih bomo še spregovorili v kakšnem drugem članku, saj tu nikakor ne gre za neko grdo izkoriščanje Narave, gre le za izkoriščanje vašega žepa.


Vzgojite ananas Ananas (Ananas comosus, Bromeliaceae) je eden od tropskih sadežev, ki jih je najlažje vzgojiti kar doma – torej vzgojiti pridelek. Rastlina zavzame malo prostora, je zanimiva lončnica in ni zahtevna. Sadež, ki ga boste vzgojili, bo slasten, vendar ne ravno natančno tak kot ananas, ki ga kupite v trgovini – saj bo zrasel pri vas ne pa pod žgočim tropskim soncem.