Vzgojite ananas


Ananas (Ananas comosus, Bromeliaceae) je eden od tropskih sadežev, ki jih je najlažje vzgojiti kar doma – torej vzgojiti pridelek. Rastlina zavzame malo prostora, je zanimiva lončnica in ni zahtevna. Sadež, ki ga boste vzgojili, bo slasten, vendar ne ravno natančno tak kot ananas, ki ga kupite v trgovini – saj bo zrasel pri vas ne pa pod žgočim tropskim soncem.

POTREBŠČINE:
 • ananas (sadež)
 • oster nož
 • lonček za rože, plastičen, premer 10 do 15 cm
 • šota (navadna, BREZ dodanih hranil)
 • mlačna voda
 • vrečka za živila, 4 kg ali večja, nova
 • 3 paličice, dolge ca 30 cm
 • podstavek za cvetlični lonček
 • oglje v prahu (ni nujno)
 • večja posoda (npr. lavor)
 • 10 cm močne vrvice


IZBIRA SADEŽA

Torej, najprej je pomembno v trgovini izbrati pravi sadež, saj je to vaša osnova za vzgojo rastline ananasa. Za vzgojo rastline ananasa potrebujete sadež z svežim, lepo zelenim in nepoškodovanim šopom oziroma rozeto listov. Iz rozete boste vzgojili rastlino. Torej izbirajte le med najbolj svežimi sadeži, z najlepšimi rozetami. Pri nakupu si pozorno oglejte sredico rozete, pomagate si lahko z majhno, močno baterijo. Proizvajalci ananasom med pripravo za na trg sredico praviloma uničijo s plinom. Zakaj proizvajalci uničijo sredico rozete? Zato, da vam preprečijo točno to, kar pravkar počnete – resno, brez heca. Brez cele, zdrave sredice rastlina namreč ne bo rasla. Kljub temu je med vsemi ananasi v trgovini gotovo nekaj takih, kjer proces ni bil (pravilno) izveden. Preglejte sredice listnih rozet, iščete tisto, ki bo svetlo ali temno zelene barve, nikakor ne rjave. Sredico oz. manjše liste, ki jih še lahko dosežete s prsti, lahko poskusite izvleci – če jih izvlečete ven, ne bo nič, če pa se trdno držijo, ste našli dobrega kandidata za vzgojo rastline ananasa. Sredico lahko tudi povohate – vonj po gnili zelenjavi označuje uničeno sredico.

SADNA SOLATA IN LISTNA ROZETA

Doma z ostrim nožem z enim rezom odrežite listno rozeto. Odrežete tako, da bo okrog rozete še kolobar lupine sadeža širok približno 1,5 cm. Sadež olupite in pojejte, sredico sadeža zavrzite, sicer vas bo še nekaj dni pikalo po jeziku. Sedaj pa priprava rozete: tisti kolobar lupine odrežete, tako da bo pod rozeto ostalo samo še za približno 0,5 cm sredice sadeža. Rozeto pustite stati nekaj ur, tako da se rez zasuši.

SAJENJE

Suho rez lahko poprašite z ogljenim prahom, ni pa nujno. Ogljeni prah zmanjšuje možnost okužbe oz. gnitja. V lavor ali podobno posodo stresite šoto, 3 ali 4 pesti bi morale zadoščati. Prelijte jo z mlačno vodo in pregnetite. Šota sama od sebe se namreč zelo težko namoči. Šoto odcedite: naj bo vlažna, ne pa mokra. V cvetlični lonček nasujte in potlačite vlažno šoto, tako da zapolnite 1/3 lončka. V lonček postavite rozeto ananasa. Naj za vsak primer napišem: z dnom navzdol. Vem, saj vem, a ne boste verjeli kaj vse sem že videla ... Sedaj okoli rozete natlačite preostalo šoto – med, nad in pod liste, čim bolj zapolnite in zatlačite. Listov ne režite, saj je vsak rez samo nov vhod za mikroorganizme, ki povzročajo gnitje. Ko končate, naj je nivo šote za en prst pod robom lončka, iz lončka pa naj gleda približno 2/3 listne rozete ananasa. Ob robu lončka pazljivo do dna zapičite tri paličice, tako da bodo enakomerno oddaljene ena od druge. Na vrhu paličice zvežite z vrvico. Paličice sedaj tvorijo oporo za vrečo za živila. Vrečko poveznite čez paličice tako, da bo ananas v 'šotoru'. Vrečka naj sega do dna lončka. Vrečka okoli rozete ustvari območje z visoko zračno vlago, ki jo rastlina potrebuje dokler ne ustvari korenin.

POTRPLJENJE

Lonček z ananasom postavite na podstavek in položite na okensko polico ali v rastlinjak. Stoji naj v prostoru, kjer temperatura ne pade pod 20 ° C, malo nad 25 ° C je idealno. Naj ni na močnem soncu – senčite ga lahko z belim papirjem ali tako, da je med drugimi rastlinami. Vsak dan dvignite vrečko in prezračite rozeto. Redno zalivajte v podstavek, šota se ne sme posušiti, lonček ne sme stati v vodi. Vodo, ki je šota ne vsrka v nekaj minutah odlijte. Če bo vse v redu bo rozeta ostala lepo zelena, čez 2 ali tri mesece boste že opazili počasno rast. V kolikor se listi začnejo sušit TAKOJ poglejte ali dno rozete gnije – odrežite gnilobo do zdravega tkiva poprašite z ogljem ponovite sajenje.

Vzgoja ananasa ni pretirano težka, kljub temu da ananas raste počasi in vzgoja rastline redko uspe v prvem poskusu. Ne glede koliko izkušenj z rastlinami imate je vzgoja ananasa igra na srečo – včasih deluje, včasih ne, pa naj se še tako trudite.

NADALJNJE GOJENJE

Ko ananas že lepo raste, odstranite vrečko in palčke. Vendar počasi, rastlino je potrebno postopoma privaditi na nižjo zračno vlago. Vsak dan vrečko odstranite za več časa, na zadnje nekaj dni rastlino le popršite z vodo. Ko je ananas navajen na nižjo zračno vlago ga z zmanjševanjem zalivanja privadite še na bolj suho prst. Ananas je namreč talna bromelijevka, ki raste v vročem in suhem podnebju. Ko je rastlina dovolj velika za presajanje ga lahko posadite v substrat za kaktuse oz mešanico šote, listovke in kremenčevega peska v razmerju 2:2:1. Za presajanje vedno uporabite samo lonček, ki je največ 2 cm večji od prejšnjega. Sedaj lahko zalivate samo enkrat na 1 ali 2 tedna – opazujte rastlino, kaj ji najbolj ustreza. Raste naj na cim bolj močnem soncu, na kar ga privadite postopoma, da mu sonce ne ožge listov.

Na doma pridelan sadež ananasa boste morali počakati nekaj let. Sadež oz. sprva socvetje bo zraslo iz sredice listne rozete na steblu visokem nekaj decimetrov. Ena rastlina da en sadež in nato propade – novo rastlino spet vzgojite iz šopa listov na sadežu.

Ananas je zanimiva in robustna tropska rastlina. Vsak ljubitelj rastlin je lahko zelo ponosen na rastlino, kaj šele na sadež, ki mu/ji ga uspe vzgojiti doma iz rozete ananasa.