Kulturne rastline

Zelenjavni vrt zavoda Raznolikost se razteza na približno 900m2, nasproti nasada jagodičevja. Najbolj 'tropske' vrste gojimo v rastlinjaku, ker potrebujejo več toplote in daljšo rastno sezono.

 

Gojimo velik nabor vrst kulturnih rastlin. Pri sortah prednjačijo avtohtone slovenske in balkanske sorte, ki so lokalnemu podnebju tudi najbolj prilagojene. Gojimo tudi precej eksotičnih kultur, kot so na primer: bamija, momordika, riž, sezam, kvinoja ipd.

 

Zelenjavo primarno gojimo za lastne potrebe, za prodajo glede na povpraševanje, velik povdarek pa je na vzgoji semen za prodajo. Žitarice, na primer, gojimo v majhnem obsegu izključno za predstavitev in vzgojo semen.

 

Za gnojenje uporabljamo hlevski gnoj in lesni pepel, škodljivce zatiramo z naravnimi metodami. Na našem vrtu ni GSO in F1 rastlin!

 

Pri ogledu predstavimo načine vzgoje posameznih vrst zelenjave, velik pomen dajemo tudi predstavitvi možnosti samooskrbe tako z pridelki kot z semeni.

 

Moderni človek je vse bolj odtujen od narave. Tudi zelenjavo večinoma pozna samo iz trgovine – zrelo, očiščeno, zapakirano. Ste se namuznili? Pa bi prepoznali rastlino krompirja ali morda čičerike? Ločite pšenico in ječmen? Znate vzgojiti, shraniti in posejati semena solate? Ste že kdaj slišali za šungiku ali ačočo?

 

TEČAJI/DELAVNICE

Izvajamo tudi tečaje/delavnice vezane na vzgojo in oskrbo zelenjadnic ter shranjevanje pridelkov in semen. Za več informacij spremljajete objave na naši spletni strani in Facebook profilu.

 

PRODAJA  SVEŽE  ZELENJAVE, SEMEN IN SADIK

Ob obisku je v sezoni mogoče kupiti sezonsko svežo zelenjavo, semena in po dogovoru sadike zelenjadnic.

Seznam semen zelenjadnic vsako leto objavimo v katalogu v rubriki 'vrtnarija' in jih je mogoče naročiti kadarkoli.

Sadike zelenjadnic je potrebno naročiti v naprej, roki za oddajo naročil:

 

Jajčevci, paprike, čiliji, zelena

14. januar

Peteršilj

14.februar

Paradižniki, razhudnikovke (tomatillo, wonderberry, perujska češnja ipd), zgodnja solata, kapusnice (zelje, ohrovt, cvetača ipd)

14. marec

Radič, pozna solata, buče

1. maj

prevzem naročila: od 20. aprila do 10.junija

 

Prevzem naročil je možen osebno (priporočamo), po pošti, v Ljubljani v Trajnicah Carniola.