Origano (Origanum spp.)

Origanum je rod s približno 20 vrstami zelišč iz mediteranskega bazena do vzhodne Azije. Obstajajo številne sorte origana izbrane glede na značilne okuse in druge lastnosti. Okusi segajo od pekočih ali trpkih do bolj kompleksnih in sladkih.

Origano je pogosta sestavina paradižnikovih omak in ocvrtih zelenjavnih jedi. Dodaja k značilnemu okusu italijanskih jedi – še posebej k pici. Origano se dobro kombinira z olivami, kaprami, luštrekom in pekočimi jedmi. Doda k okusu grške solate in grške limonove-olivne omake za jedi z žara. V turški kuhinji ga večinoma uporabljajo v mesnih jedeh, še posebaj pri kebabih. Origano je poleg tega sestavni del palestinske, sirske, portugalske, španske in južnoameriške kuhinje.

 

Društvo Raznolikost vam ponuja vrste/sorte:

 • DIŠEČI ORIGANO (Origanum vulgare 'AROMATA') Sorta, razvita posebej za sušenje, saj polno aromo razvije šele v posušenem stanju.
 • DOBRA MISEL / GOZDNI ORIGANO / DIVJI ORIGANO (Origanum vulgare) Originalna rastlina prihaja z Gorenjske iz skalovja na višini 1500 m nmv zaradi česar je od vseh naših origanov najbolj odporen mraz ter zelo odporen na sušo. Ker je rastlina avtohtona, ga v vrtu zlepa ne bo prerasla nobena druga zel.  
 • GRŠKI ORIGANO (Origanum vulgare ssp. hirtum) Posebna podvrsta origana iz visokogorij Grčije. Ima najboljšo odpornost na sušo, zelo intenzivna aroma, celotna rastlina pa je intenzivno dlakava.
 • MAJARON / VRTNI ORIGANO (Origanum majorana) Majaron je starim Grkom in rimljanom predstavljal simbol sreče. Je pogosta sestavina zeliščnih mešanic, kot sta npr. Herbes de Provence in Za'atar. Je občutljiv na mraz, zato ga v zmernem podnebju lahko gojimo kot enoletnico.
 • KRETSKI ORIGANO (Origanum dictamnus) Popolna novost v našem naboru. Je endemna rastlina iz sotesk otoka Krete. Je začimbna kot tudi zdravilna rastlina, poleg tega je zaradi volnatih listov in nenavadnih rožnatih socvetij izjemno lepa okrasna rastlina.         
 • MARGUERITA ORIGANO (Origanum vulgare 'MARGUERITE') Bogata aroma, odličen posušen. Pizza Margerita - origano margerita.
 • AROMATA ORIGANO (Origanum vulgare 'MARGUERITE') Bogata aroma, za svežo uporabo, seveda pa lahko tudi za sušenje.
 • PEKOČI ORIGANO (Origanum vulgare 'DIABOLO') Že košček lista je pekoč in je resnično hudičevo dober!
 • PISANOLISTNI ORIGANO (Origanum vulgare 'VARIEGATA') Listi so belo obrobljeni, zato je prava poživitev vsake zeliščne grede ali balkonskega korita z začimbnicami.
 • TRAJNI MAJARON/PRITLIKAVI ORIGANO (Origanum vulgare 'COMPACTUM') Pritlikavi majaron je pravi mali škrat, saj ostane majhen in je odlična izbira za gojenje povsod, kjer primanjkuje prostora. Pravzaprav je trajni majaron origano, ki pa ima okus po majaronu.
 • ZLATI ORIGANO (Origanum vulgare 'AUREA') Vsi listi so svetli, mladi listi pa so intenzivno rumene barve. Aroma ni intenzivna, je pa prisotna. 
 • KUBANSKI ORIGANO/MUŠKATNA ZEL/AFRIŠKI MUŠKAT/HUNG ČAN/ŠPANSKI TIMIJAN (Plectranthus ambonicus) Ni origano, vendar ima rastlina močan vonj podoben origanu. V prehranski industriji je zamenjava za origano, zato ga vsebuje mnogo gotovih jedi in drugih proizvodov. Drobno nasekljani listi so fantastični za začinjanje govedine, jagnjetine in divjačine. Rastlino uporabljajo tudi v tradicionalni medicini, med drugim za zdravljenje kašlja, bolečega grla, zamešenega nosu, infekcij, revmatizma in napenjanja. V Indoneziji porodnice pijejo juho iz listov za stimulacijo tvorbe materinega mleka.