Etiopski jajčevec

Oranžni jajčevec, okusen, odporen in izjemno nezahteven

Botanika

Etiopski jajčevec (Solanum aethiopicum) ali nakati je ena od redkih užitnih vrst razhudnikovk (Solanaceae) iz Starega Sveta. Paprika, paradižnik, feferon in seveda jajčevec so vsi doma iz Srednje ali Južne Amerike. Etiopski jajčevec je zelo verjetno udomačena oblika  vrste Solanum anguivi, ki uspeva v tropskih predelih Afrike.

V svoji domovini in pri gojenju v drugih tropskih predelih je etiopski jajčevec trajnica, grm, ki zraste do 2,5 m visoko. Stebla in listi so običajno posuti s posameznimi velikimi bodicami. Listi so lahko dlakavi ali goli.V bistvu je zelo podoben običajnemu jajčevcu (Solanum melongena), zaradi česar je v vrtnarskih kataložnih zapisih etiopski jajčevec še vedno pogosto označen z napačnim latinskim imenom.

Plod etiopskega jajčevca je običajno velik kot večja madarina in prav take živo oranžne barve.

Druga za nas eksotična vrsta jajčevca je gilo oz. jiló. Vzgojen je bil na območju zahodne Afrike. Od tam so ga v 16. stoletju, skupaj s afriškimi sužnji, naselili tudi v Brazilijo. Zanj danes vemo, da je le poseben tip etiopskega jajčevca.

 

Kulinarika

Plodovi etiopskega jajčevca so lahko, odvisno od sorte, različnih oblik in barv. Užitni so tako surovi kot kuhani. Pobiramo jih dokler so še zeleni oziroma preden popolnoma dozorijo. Primerni so tako za najrazličnejše kuhane in pečene jedi, kot tudi za vlaganje.

Popolnoma zreli jajčevci pogosto niso več primerni za uživanje, saj imajo debelo lupino in postanejo grenki.

Listi etiopskega jajčevca so užitni in pri nekaterih sortah vsebujejo celo več hranljivih snovi kot sam plod. Uživamo jih kuhane v juhah, obarah, prikuhah.

Listi in plodovi vsebujejo številne koristne snovi, med drugim: vitamine A, E, B2, B9, C, kalcij, železo in različne proteine

Listi nekaterih sort vsebujejo protivnetne snovi, zaradi česar jih v predvsem v Afriki uporabljajo tudi v ljudski medicini.

Etiopski jajčevec je tipična in zelo pogosta zelenjava podsaharske Afrike. Tam uživajo tako liste kot plodove. Zelo je priljubljen tudi na severovzhodu Indije, kjer ga poznajo pod imeni khamen akhaba in samtawk. V Južni in Srednji Ameriki gojijo predvsem dve sorti iz jiló skupine.Južna Italija je trenutno edino območje v Evropi, kjer je etiopski jajčevec pogost. Verjetno so semena s seboj prinesli vojaki konec 19. stoletja, ob vrnitvi iz vzhodne Afrike.

Etiopski jajčevec predvsem v Evropi in Severni Ameriki sadijo tudi kot okrasno rastlino, saj so plodovi zelo privlačni in dolgo obstojni. Oranžno-rdeči plodovi spominjajo na miniaturne buče in so zelo primerni za jesenske dekoracije.

 

Kultivarji

Kultivarje etiopskega jajčevca delimo glede na uporabo v štiri skupine:

Šum tip: nizke, razvejane rastline z golimi listi. Rastline brez bodic. Mlade liste za sprotno nabiranje kot listno zelenjavo. Plodovi so drobni, zelo grenki in zato neužitni.

Gilo tip:rastline z več stebli in dlakavimi listi. Rastline s posameznimi bodicami na listih. Plodovi so različnih oblik in barv, premera 2-8 cm.

Kumba tip: rastline z enim močnim steblom in velikimi golimi listi. Rastline s posameznimi bodicami na listih. Plodovi veliki, premera 5-10 cm, rebrasti, užitni zeleni in zreli.

Aculeatum tip: plodovi drobni, a večji kot pri Šum tipu, ploski, rebrasti in užitni. Listi dlakavi. Steblo in listi z zelo veliko bodicami. Rastline zelo raščave, zato jih pogosto gojijo kot okrasne rastline ali uporabljajo kot osnovo za cepljenje paradižnikov in navadnih jajčevcev. V Afriki tega tipa ne gojijo.

 

Gojenje

Za gojenje je etiopski jajčevec zelo enostaven. Oskrbujemo ga enako kor navadne jajčevce. Uspeva v običajni vrtni prsti. Zalivamo ga le v suši. Ker gre za tropsko rastlino, ga gojimo kot enoletnico. Semena sejemo sredi januarja, sejanke nato prepikiramo v lončke. Rastline zacvetijo julija. Rastline so zdrave, pazimo pa na pojav lazarjev in koloradskih hroščev.

Pri nas doma že več let gojimo sorti 'Turkish orange' in 'Hmong red'. Naša kmetija je na nadmorski višini 500 m. Obe sorti presenetljivo odlično uspevata, celo bolje kot navadni jajčevci. 'Turkish orange' je zgodnja sorta z okroglimi oranžnimi plodovi, ki jih lahko uporabljamo, tudi ko so že precej zreli. Plodovi sorte 'Hmong red' so narebričeni, oranžno-rdeči in spominjajo na miniaturne buče. Zreli so precej grenki, zato jih pobiramo dokler so še zeleni ali se komaj začnejo barvati oranžno. Sorta je izjemno rodna.