Kako razmnožiti pepino


Še nekaj kar bi znalo biti zanimivo poskusiti - razmnoževanje pepina. Pepino je trajnica in zraste v grmiček visok nekje med višino paprike in paradižnika. Latinsko ime je Solanum muricatum.

Baje so najbolj rodne mlade rastline, zato ga mnogi gojijo kot pelargonije. Jaz ga gojim prosto v rastlinjaku, pred tem pa sem ga nekaj let imela v posodi in sem precej sentimentalno navezana na že častitljivo rastlino. Kot posodovka je prezimoval na verandi ali v dnevni sobi, kjer je bilo dovolj toplo in svetlo. V kleti oz. ne-osvetljenih prostorih, kjer ni svetlobe, ga ni priporočljivo imeti, ker ne miruje. Garažno okno bi verjetno zadostovalo za preživetje. Čeprav je res, da v nujnih primerih gre uporabiti vsakršen brezmrazen prostor - v neogrevani garaži so mi uspeli med drugimi preživeti eksoti kot npr. banana, avokado, tamarilo,...

Nazaj na pepino.

Pripravite posodo in substrat. Posoda je lahko kar banjica od sladoleda (ta velika od Lj. mlekarn ima priročen prozoren pokrov). Zelo uporaben je sobni rastlinjak za sejanje. Ker boste potikali samo zdrave in močne rastline, sterilizacija posode ali substrata ni potrebna. Posodo do polovice napolnite z zemljo – drugo polovico bodo zasedale rastline. Če uporabljate sobni rastlinjak, napolnite spodnji del do 1 cm pod vrhom. Za substrat za potikanje jaz uporabljam presejano mešanico listovke, gradbene mivke in vrtne zemlje v razmerju 2:1.1, sicer pa so na voljo tudi umetne mešanice prav za potikanje. Po končanem delu posodo zaprite in postavite na svetlo mesto, a ne na direktno sonce. Zelo praktičen trik je kar senčenje z belim papirjem. Recimo da vaša posoda s potaknjenci stoji na notranji strani okenske police v stanovanju. Senčite jo preprosto tako, da na steklo pred njo nalepite primerno velik list belega papirja. Zemlja naj bo stalno vlažna, ne sme pa biti mokra. Vsak dan dvignite pokrov in prezračite.

Potaknjenci. Odrežite približno 5 cm dolge potaknjence, ki naj imajo vsaj po tri nodije (to je tisti del, kjer je list). Najboljši potaknjenci so vrhnji, primejo pa se tudi nižji deli vejice. Odrežite ca. 2 mm pod nodijem in odstranite spodnji list ter skrajšajte srednjega za polovico. Spodnji del potaknjenca poprašite s hormonom za koreninjenje (odvisno od zrelosti za zelene ali pol-olesenele potaknjence) in potisnite do sredinskega lista v zemljo. Deluje tudi brez hormona, a ta način je hitrejši. Potaknjenci se ukoreninijo kadarkoli in to v zelo visokem odstotku. Ukoreninjanje je hitrejše pri višjih T, uspe pa tudi pri ca. 10 ° C, a traja malo dlje. Pri recimo sobni temperaturi pričakujte tvorbo korenin v okrog 14 dneh. Pazite na mlade korenine pri presajanju, ker so zelo krhke! Vsi potaknjenci bodo imeli enake lastnosti kot vaša matična rastlina.

To je vsa skrivnost. Veliko sreče!

Če se vam s potikanjem ne da ubadati, ali pa nimate matične rastline, lahko pepino vedno dobite v Zavodu Raznolikost. Stalno imamo na voljo nekaj sadik – velikih ali malih, od navadnega in rdečega pepina.