Kitajsko mahovljenje

Mahovljenje je uporabno za razmnoževanje različnih sobnih drevesc, problematičnih okrasnih grmovnic (npr. nepozebnik (Hamamelis sp.), kivijev, vrtnic itd. Je čist, urejen in enostaven način razmnoževanja dragocenih rastlin, pri katerem ne potrebujete poglobljenega vrtnarskega znanja ali dragih pripomočkov. Tako kot pri potaknjencih bodo imele vse mlade rastline enake značilnosti kot vaš matičnjak.

1. Pribor:
 • prozoren kos polivinila, torej vrečka za živila ali njen del;
 • kos črnega materiala npr. kos črne vreče za smeti ali na primer stara nogavica,...;
 • čist oster nož/olfanož (koristno, ne pa nujno, ga je sterilizirati z alkoholom, ognjem ali vrelo vodo);
 • pest šote (navadna šota, ne humus ali gnojilna šota, ker se lahko rastlina okuži; uporaben je seveda tudi šotni mah, vendar je zavarovan in ga je PREPOVEDANO nabirati; od originalne uporabe maha v postopku izvira tudi ime - mahovljenje.);
 • posoda (lavor);
 • voda (sveža vodovodna je ok);
 • dva kosa vrvice, vsak cca 20 cm (ne uporabljajte samolepilnega traku, ker se ga ne da zategnit);
 • čiste, ostre škarje;
 • čas; da z mahovljenjem razmnožimo želeno rastlino traja nekje od 1 meseca do pol leta ali več;


2. Zakaj to sploh deluje?

Ker rastlino pripravimo, da se odzove na dejavnike okolja kot vsaka rastlina, a njen odziv usmerimo tako kot želimo mi.

Dejstva iz življenja rastlin:

 • Korenine rastejo v temi.
 • Voda z minerali in hormoni za rast poganjkov potuje iz korenin po notranjosti stebla navzgor, po 'lesu'.
 • Voda s sladkorji in hormoni za rast korenin potuje iz listov po skorji navzdol, po 'lubju'.
 • Prekinitev katerekoli od obeh poti povzroči najprej mezenje vode, dolgoročno pa koncentracijo hormonov na prekinitvi.
 • Koncentracija hormonov nekje v tkivu rastline vzpodbudi rast določenega rastlinskega organa.
 • Hormoni se koncentrirajo tudi glede na gravitacijo; primer so lokasti poganjki na sadnih drevesih, kjer iz najvišje točke zraste divjak.


3. Priprava:

Šoto daj v posodo in zalij z vodo. Zmešaj, pregneti in odcedi – šota naj bo mokra, a od nje naj ne kaplja.

Prozoren in črn polivinil odreži na smiselno velikost, odvisno od velikosti veje/debla/stebla, ki ga nameravaš mahoviti. Kosa naj bosta vsaj 2x daljša kot širša.

4. Izvedba:

Izberi del stebla, kjer želiš opravit poseg. To je točka do katere bi skrajšal oz. pomladil rastlino. Med dvema listoma (če ju ni, se gotovo vidi kje sta bila) zareži okoli stebla do lesa, skorja mora biti prerezana. Naredi še en tak rez, cca 1,5-2 cm stran. Odstrani skorjo. Če skorja ni popolnoma odstranjena, korenine ne bodo rastle. Če pas brez skorje ni dovolj širok, se bo rana zarasla nazaj in spet ne bo korenin. Sliki 1 in 2

Okoli rane ovij prozoren polivinil in ga tesno priveži 2 cm pod spodnjim rezom. Zgoraj ga razpri in na debelo razporedi mokro šoto enakomerno okoli stebla, tako da sega 2-4 cm nad zgornji rez. Stisni polivinil k steblu nad šoto in malo manj tesno priveži. Slika 3 (na sliki so korenine že prerasle šoto)

Okoli 'bombona' zavij in zaveži temni material, saj korenine (bolje) rastejo v temi. Temni trak lahko vsake toliko odstraniš, da preveriš kako rast korenin napreduje. Slika 4

V nekaj tednih se bodo začele razvijati korenine nad zgornjim rezom. Čim dlje časa pustiš pri miru, manj poškoduješ nove korenine. Če je 'bombon' dobro zavezan, ni treba zalivat.

Ko korenine zrastejo in prerastejo šoto, pazljivo odvij 'bombon' in odreži steblo pod spodnjim rezom (Sliki 5 in 6). Pusti, da se rana zasuši (običajno to traja največ nekaj ur) in posadi. Novih korenin ni treba razpletati, ker jih lahko poškoduješ, saj so še zelo tanke. Posajeni rastlini za nekaj časa (vsaj kak mesec) daj oporo – neko palico ali dve, da se lahko lepo pokonci vraste.

Na odrezanem delu bo kmalu zrastel nov poganjek, takoj pod rezom v najvišjem celem zalistju.