Vretenčasti slezenovec

Eksotična listna zelenjava

 

Botanika

 

Vretenčasti slezenovec (Malva verticillataL.) najdete tudi pod imeni Kitajski inzelenjadni slezenovec. Spada v družino slezenovk (Malvaceae), skupaj s ajbišem, hibiskusom in slezi.

Njegova domovina je vzhodna Azija, po vrtovih pa gojimo njegovo udomačeno obliko, najpogosteje sorto 'Crispa', ki ima valovit listni rob ter nežne, do 15 cm velike liste.Raste hitro in bujno.

Vretenčasti slezenovec je eno- ali dvoletnica, ki zraste do 1,7 m visoko. Steblo ni razvejano in je v celoti bujno obraščeno z listi, drobni beli ali rožnati cvetovi pa se v zalistjih odpirajo od julija so septembra. Vrsta je samooprašna, kakovostnejša semena pa dobimo, če gojimo več rastlin, saj jih navskrižno oprašijo žuželke. Semena zorijo od avgusta do oktobra.

 

Zgodovina in uporaba

 

Vretenčasti slezenovec je bil zelo pomembna zelenjava in zdravilna rastlina že v daljni zgodovini Kitajske. Pravzaprav je na tistem koncu sveta ena prvih udomačenih rastlin, saj jo gojijo že vsaj 2500 let.

Vretenčasti slezenovec je enostaven za vzgojo, odporen na bolezni, škodljivce in sušoin vsestransko uporaben, sajje hrana, hkrati pa vir vlaken in naravnih barvil.

Različni deli rastline so pomemben element tibetanske medicine. Semena in cvetove uporabljajo pri zdravljenju težav z ledvicami, zastajanju tekočine v telesu, neobičajni žeji in driski. Listi in stebla pomagajo pri izboljšanju prebave in kot prehranski dodatek nosečnic. Iz mladih listov in stebelc pa pripravljajo mažo za zdravljenje opeklin, pikov in različnih alergijskih reakcij na koži.

Nadzemni deli rastline so vir različnih surovin. Listi in cvetovi dajejo naravna barvila kremne, rumene in zelene barve. Približno petina mase semen predstavlja zelenkasto obarvano olje, primerno za izdelavo domačih mil. Vlakna iz stebel so primerna za izdelavo vrvi in so po moči podobna juti.

Na Zahodu je vretenčasti slezenovec precejeksotična listna zelenjava.Pravzaprav ga še nismo zares odkrili, saj ga kot uporabno rastlino le tu in tam gojimoljubitelji eksotike, in včasih kdo tudi kot okrasno rastlino - navsezadnje gre za lepo rastlino z velikimi mehkimi listi.

Listi so nežnega in prijetnega okusa. Uporabimo jih lahko sveže v solatah ali kuhane kot špinačo ali nadeve narastkov, zelenjavne lazanje, musake ali gibanice.

Semen je zelo veliko, imajo prijeten, rahlo oreškast okus, vendar so drobna in jih je dokaj zoprno čistiti.

 

Gojenje

 

Vretenčasti slezenovec uspeva tako na soncu kot v polsenci, najlepše rastline vzgojimo na polnem žgočem soncu.

Zelo enostaven za gojenje, saj uspeva v navadni vrtni prsti. Pomembno je, da prst ni pregnojena oz. gnojena z umetnimi gnojili, saj vretenčasti slezenovec v tem primeru v listih kopiči nitrate in ni užiten. V pregnojeni prsti je uporaben kvečjemu za zeleno gnojenje ali kompostiranje. Torej – še en razlog več, da uporabljate le naravna gnojila in še ta v zmernih količinah, hvaležne vam bodo tudi druge rastline.

Zajci ga ne objedajo, je pa zelo primeren za krmljenje kopenskih želv.

Vretenčasti slezenovec razmnožujemo s semeni, ki jih sejemo zgodaj spomladi na stalno mesto. Sejančke lahko vzgojimo tudi v rastlinjaku in jih na stalno mesto posadimo po ledenih možeh. Semena kalijo enakomerno v 14 dneh.