Mini ZOO

Veličina naroda in njegov moralni napredek se ocenjuje po njegovem odnosu do živali.
Mahatma Gandhi


Pri nas domuje okrog 100 domačih živali. Vse te živali so ljubljenčki, tudi pujsi, ovce in kokoši. Kljub temu, da je velika večina naših živali t.i. gospodarskih živali, nobenih živali ne gojimo za prehrano. Živali so ali pasemske/rodovniške ali pa posvojene iz zavetišč oz. so k nam po nekem naključju prišle.


Večina posvojenih živali je iz zavetišča Horjul. Vse naše živali veterinarsko oskrbuje Veterina Dobro.  Živali so redno cepljene in tretirane proti parazitom.


Eden najlepših delov doživetja narave so gotovo divje živali. Teh je pri nas kar precej in mnoge boste lahko videli ali slišali. Z rastlinami so gotovo med najtesneje povezanimi metulji: odrasli srkajo nektar ali mano, gosenice pa se z rastlinami prehranjujejo. Hkrati je to tudi ljudem za opazovanje privlačna in relativno dostopna skupina živali. V kratkem bomo objavili seznam metuljev, ki jih boste ob njim primernem času lahko srečali pri nas.


Fotografiranje JE dovoljeno, živali se fotografira brez bliskavice. Božanje živali JE možno pod nadzorom vodnika in je na lastno odgovornost.
 

Vietnamski prašič
Pujsi in Freddy sta vietnamska pujska manjše rasti. Oba sta k nam prišla preko zavetišča Horjul. Sedaj sta najboljša prijatelja, ki cel dan rijeta za podzemnimi 'dobrotami' ali poležavata v senci.


Kdaj je vietnamski prašič predebel?
Prašiči obožujejo hrano in pojedo vse kar je kakorkoli užitno. Zato mora lastnik paziti, da živali ne krmi preveč. Prekomerno krmljenje je tudi oblika mučenja! Prašič ima zdravo težo takrat, ko lahko vidite njegove celotne oči in trebuha ne vleče po tleh. Takrat ima noge ravne, trup višji kot širši in lahko galopira skoraj tako hitro kot pes.


Drobnica
V premičnem električnem pastirju so ''kosilnice večjih travnatih površin'' – tiho, ekološko in učinkovito. Idejo smo povzeli po Avstralcih, kjer tako kosijo nekatere mestne parke.


Kopitarji
Pestro čredico sestavljajo konji, poniji in osel. V vseh letnih časih imajo na razpolago velik pašnik, na katerem uživajo v kar največji meri svobode.

 

Mačke

Vse naše mačke so posvojene. Vsako leto je kakšna več. Nekaj jih  je iz različnih razlogov stalno notranjih, večina pa gospoduje povsod. Vse so sterilizirane/kastrirane in cepljene proti levkozi, mačji kugi in steklini.

Posvojitelji mačk pozor!

Podpiramo in nagrajujemo posvajanje mačk iz zavetišč: pri obisku zavoda Raznolikost pokažite dokument, ki dokazuje, da ste v tekočem letu posvojili vsaj eno mačko iz kateregakoli zavetišča:

Podarili vam bomo sadiko ali semena mačje mete (Nepeta cataria); odvisno kaj bo na voljo. Če je mačka črna ali/in odrasla (zaradi neupravičenih predsodkov težje najdejo dom) dobite še sadiko mete (Mentha sp.).

 

Vivarij

Vivarij je v urejanju. Imamo različne majhne živali: paličnjake, skakače, agame, želve, papagajčke, kunce ...

In ne boste verjeli, tudi tu je nekaj živali posvojenih.

 

Perutnina

štajerska kokoš, šentjernejska kokoš, bronasti puran, tuluška gos, pegatke, race, prepelice