Botanični vrt Društva Raznolikost

Naša zbirka rastlin je plod 3 desetletij zbiranja rastlin in znanja o njih.

 

Da zbirka nebi bila sama sebi namen smo leta 2006 registrirali Zavod Raznolikost* z namenom odprtja zbirke na ogled javnosti. Z registracijo je postala možna tudi prodaja sadik rastlin, s čemer financiramo oskrbo (ogrevanje rastlinjaka) in nadgrajevanje zbirke (kupovanje novih rastlin) in oskrbo številnih živali, ki so se znašle pri nas (hrana, veterinarska oskrba). Količine dela, ki jo je potrebno vložiti, raje ne šteje nihče.

Leta 2012 smo se iz hiše z malo vrta preselili na kmetijo z 16 ha zemlje. Kmetija se nahaja na 540 m nmv, na prisojni strani. Kmetija se je včasih ukvarjala tudi z gojenjem sadja. Mikroklima na kmetiji je odlična za uspevanje rastlin. Zime niso tako mrzle kot v dolinah, ker se nahajamo nad višino pojava zimskih temperaturnih inverzij – na prostem uspeva na pimer mandelj (Prunus amygdalus), ki je sicer mediteranska vrsta. Poletja niso tako vroča kot v dolinah – uspeva na primer košutnik (Gentiana aurea), ki je sicer zgornje montanska vrsta. Kamninska podlaga je lapor, obiskovalci hitro opazijo, da je prst vijolične oz. rdeče barve. Prst je globoka, rahlo kisla, rodovitna in dobro zadržuje vodo. Vsi ti dejavniki omogočajo zelo širok nabor rastlin, ki jih je mogoče gojiti. Sedaj se pridno ukvarjamo z zasajevanjem in urejanjem vrta.

*Leta 2005 smo odločili, da svojo ljubezen do rastlin delimo z vsemi, ki jih rastline in narava zanimajo. Registrirali smo se kot zavod Raznolikost in pod tem imenom delovali do leta 2016. Deloma zaradi težav zaradi sprememb zakonodaje v zadnjem času, deloma zaradi izkazanih želja po sodelovanju z vaše strani smo se odločili in 2016 preobrazili v društvo. Še vedno delujemo neprofitno, še z večjim zagonom in več rastlinami in ambicioznejšimi projekti. Vabimo vas, da se nam pridružite - pišite na mail ali pokličite.