Dejavnosti

Botanični vrt

Društvo Raznolikost se ponaša s okoli 800 rastlinskimi vrstami, kar je za privatno zbirko zelo veliko. Prihajajo iz najrazličnejših območij sveta, kar ustvarja svojevrstne probleme pri oskrbi in, seveda, svojevrstne rešitve.
Ob vsaki rastlini je kartonček z njenim imenom v slovenskem, angleškem in latinskem jeziku, ter drugimi osnovnimi podatki.
Nekatere rastline so skrajno nenavadne, prilagojene ekstremnim razmeram svojega naravnega okolja, druge preprosto vsakdanje. A vse, od marjetice do puščavske vrtnice, imajo svojo zgodbo za ljudi, ki so pripravljeni videti in slišati. Ste med njimi tudi vi?

Živali

Živali dopolnjujejo in nadgrajujejo zgodbo, ki jo povedo rastline. Nekatere živijo vse leto na prostem, tiste iz toplih krajev pa prebivajo v vivariju. Tudi številne divje živali so v vrtu Društva Raznolikost našle svoj dom - če imate srečo vam bo katera od njih naklonila nekaj dragocenih minut.

Ob vseh eksotičnih živalih, ki jih boste videli pri nas, naj na tem mestu omenim zgolj na prvi pogled najbolj običajno - celjsko kokoš. V zadnjem letu smo oblikovali že kar lepo jato te redke pasme perutnine. Ali ste vedeli, da je celjska kokoš edina slovenska pasma kokoši, stara vsaj 300 let, ter da obstaja samo še okrog 1300 rejnih živali?
 
Več o naših živali pa v prispevku - mini ZOO.

Dogodki, prireditve, dnevi odprtih vrat, druge dejavnosti

Tekom leta se udeležujemo različnih dogodkov - od sejmov do razstav po celi Sloveniji. Vsako leto se udeležimo tudi nekaj sejmov v sosednjih državah. Sodelujemo tudi s številnimi gojitelji in ponudniki rastlin po Sloveniji in Evropi.

Vsako leto organiziramo tudi najmanj en dan odprtih vrat, ko vstopnine ni. Vsi dogodki so objavljeni na vstopni strani.

Vse več je tudi interesa za izposojo različnih rastlin za razstave, kot je bila na primer razstava ob Dnevu mokrišč na Srednji šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti v Celju 2. februarja 2011. V kolikor se tudi vi zanimate za izposojo katere izmed naših rastlin, nam kar pišite. Izposoja je ob nekaj običajnih navodilih glede ravnanja z rastlinami brezplačna, prosili vas bomo samo za malo reklame.

Sami ali v sodelovanju s sorodnimi organizacijami izvajamo tudi različne ljubiteljske tečaje vrtnarjenja in dela z rastlinami ter druge delavnice.V pripravi je tudi projekt izvedbe predstavitev različnih skupin rastlin (npr. mesojedke, zelišča) na osnovnih šolah. Društvo Raznolikost je član Slovenskega društva za kulturo vrtov in narodne zbirke rastlin ter številnih forumov, sodelujemo pa tudi z drugimi botaničnimi vrtovi v Sloveniji.

Vsako leto se poveča neformalen krog rastlinskih navdušencev s katerimi izmenjujemo rastline, semena in znanje o rastlinah. V kolikor vas zanima sodelovanje z nami v kakršni koli obliki nam pišite ali nas pokličite na 040 / 121 370 vsak dan od 10 h do 17 h.