O Društvu

Društvo botanični vrt Raznolikost (prej Zavod za naravoslovno izobraževanje Raznolikost*; v nadaljevanju Društvo Raznolikost) je majhna družinska neprofitna organizacija, nastala iz velike ljubezni do narave in iz želje, da prispevamo svoj majhen del k poznavanju in ohranjanju njenih bitij. Že kakih 30 let po malem zbiramo najrazličnejših rastlin iz vseh koncev sveta. Družinski hobi je skozi leta botroval bogati privatni zbirki rastlin. Po eni strani je raznolika zbirka z leti postala precejšnje finančno breme, po drugi strani pa smo trdno prepričani, da zgolj zbiranje rastlin za lastno veselje nima smisla in je potratno - darovi Matere Narave pripadajo vsem in hkrati nikomur, znanje v splošnem in čas porabljen za zbiranje tega znanja pa ima pomen in namen samo, če je deljen z drugimi. Zaradi tega smo se leta 2005 odločili, da svojo ljubezen do rastlin delimo z vami - širšo javnostjo.

Izbira imena za registracijo organizacije ni bila težka; je beseda, ki se v sodobnem, monotonem svetu ne sliši kaj pogosto. Raznolikost. To preprosto dejstvo, tako značilno za naravo, ki omogoča življenju obstanek v stalno spreminjajočem se svetu. Raznolikost. Zato se imenujemo Društvo Raznolikost.

Naša glavna dejavnost je širjenje znanja na področju naravoslovja, s poudarkom na botaniki. Rastline so mnogim ljudem žal komaj kaj več kot zelena kulisa. V resnici pa je pester rastlinski svet zanimiv, razburljiv in očarljiv. Stik z rastlinami je stik z naravo in zato pomirja, odpravlja stres in odpira pot v človekov notranji svet.

S preprostim, osebnim pristopom k razlagi pojmov iz naravoslovja in mnogih zanimivosti želimo med ogledom našega botaničnega vrta in vivarija približati skrivno življenje rastlin in živali vsem, ki jih Narava zanima.

Ker rastline pač rastejo in jih je vsako leto več, so sadike mnogih zanimivih, redkih in tudi bolj običajnih rastlin na voljo v naši spletni trgovini. Ker delujemo neprofitno je ves dobiček od prodaje namenjen financiranju oskrbe naše zbirke rastlin in naših živali ter financiranju raznih tekočih projektov. V kolikor vas zanima več o tem nam pišite.

Kje smo
 
Laze pri Gobniku 7, 1274 Gabrovka


Prikaži večji zemljevid

 
Obiščite nas!

1. Delovni čas
Vrt je zaprtega tipa; ogledi so možni v principu kadarkoli med tednom, čez vikend in praznike, 24 h na dan, vendar je OBVEZNA vnaprejšnja najava obiska. Tako boste imeli od obiska kar največ. Poleg čistega zraka, barv, oblik in vonjev rastlin se lahko pri nas naužijete tudi miru in tišine. Ker nimamo sosedov, hrup civilizacije pa je nekje za hribi, je pogosto edini zvok petje ptic in vršanje vetra v gozdu.

Najave ogledov in nakupov sprejemamo vsak dan od 10 h do 17 h. Se opravičujemo vendar ad hoc (nenajavljene) obiske bomo v večini primerov zavrnili. Prosimo razumite, naše delo prepleta tudi naše privatno življenje in enostavno vam ne moremo biti na razpolago ravno kadarkoli.
 

2.    Ogledi
Ogled botaničnega vrta in mini ZOO-ja je voden. Ogled je možen tako za posameznike, družine kot tudi za organizirane skupine. Izvajamo tudi oglede za šolsko mladino.

2.1 Ogledi posameznikov, družin:
Cena ogleda je 4 evre/ura* na osebo. Trajanje in tematiko ogleda izberete sami ob najavi ali na začetku ogleda. Lahko naredimo na primer hiter splošen ogled vrta ali pa se cel popoldan zadržimo pri mesojedkah ali zeliščih. Ogledate si lahko samo rastline ali samo živali ali oboje. Pač odvisno kaj vas zanima in koliko časa imate. Za ogled se je potrebno vsaj 1 dan prej najaviti po telefonu. Dogovorimo se za datum in uro ogleda. Parkiranje je urejeno in brezplačno, v hruškovem drevoredu ob dovozu. Fotografiranje JE dovoljeno, živali se fotografira brez bliskavice! Po dogovoru možna ježa ponija/osla za otroke (glej spodaj).

2.2 Ogledi šolske mladine in skupin:
Cena ogleda je 3 evre/ura* na osebo. Za vodiče in voznika je vstop prost. Za šolsko mladino je v ceno vključen tudi delovni list. Pisala in podloge za pisanje (zvezki,...) imejte za vsak primer s sabo. Popusti so možni za večje skupine in so odvisni od težavnosti vodenja, dogovarjamo se individualno – prosimo vprašajte. Cene za skupine veljajo za najmanj 20 oseb hkrati.
Za trajanje in tematiko ogleda se dogovorimo v naprej po telefonu. Lahko naredimo na primer hiter splošen ogled vrta ali pa se cel popoldan zadržimo pri mesojedkah ali zeliščih. Ogledate si lahko samo rastline ali samo živali ali oboje. Za šolsko mladino tematiko ogleda lahko prilagodimo učnemu načrtu, vedno pa je poudarek vedno tudi na pravilnem odnosu do narave.
Za ogled se je potrebno vsaj 1 teden prej najaviti po telefonu. Dogovorimo se za datum in uro ogleda. Parkiranje je urejeno in brezplačno. Avtobus parkira in obrne na našem travniku ob cesti, skupino pričaka vodič. Fotografiranje JE dovoljeno, živali se fotografira brez bliskavice!

3.    Pony krog
Za otroke je možna ježa ponijev ali osla. Pokličite in se najavite vsaj 1 dan prej (040 121 370).
Za otroke od 5 do 15 let. Otroci jezdijo po makadamski poti in po travniku, ponija ali osla drži vodnik. Pony krog je namenjen prvemu stiku s konjem in premagovanju strahu pred konji. Znanje ježe ni potrebno. Pony krog se izvaja v suhem vremenu kadarkoli in poleti zaradi vročine zjutraj do 10 h in popoldan od 16 h do teme. Otrok naj ima dolge hlače in čevlje brez pete (športne copate ipd), čelado dobi pri nas - varnost je na prvem mestu!
Fotografiranje JE dovoljeno, živali se fotografira brez bliskavice!
Pony krog ni šola jahanja! Če se želite vi ali vaši otroci naučiti ježe konj vam priporočamo vpis v tečaj jahanja, ki ga izvaja tudi konjeniški klub PIP v Ljubljani.
** ura ima 60 minut
 

*Leta 2005 smo odločili, da svojo ljubezen do rastlin delimo z vsemi, ki jih rastline in narava zanimajo. Registrirali smo se kot zavod Raznolikost in pod tem imenom delovali do leta 2016. Deloma zaradi težav zaradi sprememb zakonodaje v zadnjem času, deloma zaradi izkazanih želja po sodelovanju z vaše strani smo se odločili in 2016 preobrazili v društvo. Še vedno delujemo neprofitno, še z večjim zagonom in več rastlinami in ambicioznejšimi projekti. Vabimo vas, da se nam pridružite - pišite na mail ali pokličite.