O Društvu

Društvo botanični vrt Raznolikost (prej Zavod za naravoslovno izobraževanje Raznolikost*; v nadaljevanju Društvo Raznolikost) je majhna družinska neprofitna organizacija, nastala iz velike ljubezni do narave in iz želje, da prispevamo svoj majhen del k poznavanju in ohranjanju njenih bitij. Že kakih 30 let po malem zbiramo najrazličnejših rastlin iz vseh koncev sveta. Družinski hobi je skozi leta botroval bogati privatni zbirki rastlin. Po eni strani je raznolika zbirka z leti postala precejšnje finančno breme, po drugi strani pa smo trdno prepričani, da zgolj zbiranje rastlin za lastno veselje nima smisla in je potratno - darovi Matere Narave pripadajo vsem in hkrati nikomur, znanje v splošnem in čas porabljen za zbiranje tega znanja pa ima pomen in namen samo, če je deljen z drugimi. Zaradi tega smo se leta 2005 odločili, da svojo ljubezen do rastlin delimo z vami - širšo javnostjo.

Izbira imena za registracijo organizacije ni bila težka; je beseda, ki se v sodobnem, monotonem svetu ne sliši kaj pogosto. Raznolikost. To preprosto dejstvo, tako značilno za naravo, ki omogoča življenju obstanek v stalno spreminjajočem se svetu. Raznolikost. Zato se imenujemo Društvo Raznolikost.

Naša glavna dejavnost je širjenje znanja na področju naravoslovja, s poudarkom na botaniki. Rastline so mnogim ljudem žal komaj kaj več kot zelena kulisa. V resnici pa je pester rastlinski svet zanimiv, razburljiv in očarljiv. Stik z rastlinami je stik z naravo in zato pomirja, odpravlja stres in odpira pot v človekov notranji svet.

S preprostim, osebnim pristopom k razlagi pojmov iz naravoslovja in mnogih zanimivosti želimo med ogledom našega botaničnega vrta in vivarija približati skrivno življenje rastlin in živali vsem, ki jih Narava zanima.

Ker rastline pač rastejo in jih je vsako leto več, so sadike mnogih zanimivih, redkih in tudi bolj običajnih rastlin na voljo v naši spletni trgovini. Ker delujemo neprofitno je ves dobiček od prodaje namenjen financiranju oskrbe naše zbirke rastlin in naših živali ter financiranju raznih tekočih projektov. V kolikor vas zanima več o tem nam pišite.

Kje smo
 
Laze pri Gobniku 7, 1274 Gabrovka


Prikaži večji zemljevid

 
Obiščite nas!

1. Delovni čas
Vrt je zaprtega tipa; ogledi so možni v principu kadarkoli med tednom, čez vikend in praznike, 24 h na dan, vendar je OBVEZNA vnaprejšnja najava obiska. Tako boste imeli od obiska kar največ. Poleg čistega zraka, barv, oblik in vonjev rastlin se lahko pri nas naužijete tudi miru in tišine. Ker nimamo sosedov, hrup civilizacije pa je nekje za hribi, je pogosto edini zvok petje ptic in vršanje vetra v gozdu.

Najave ogledov in nakupov sprejemamo vsak dan od 10 h do 17 h. Se opravičujemo vendar ad hoc (nenajavljene) obiske bomo v večini primerov zavrnili. Prosimo razumite, naše delo prepleta tudi naše privatno življenje in enostavno vam ne moremo biti na razpolago ravno kadarkoli.
 
 

*Leta 2005 smo odločili, da svojo ljubezen do rastlin delimo z vsemi, ki jih rastline in narava zanimajo. Registrirali smo se kot zavod Raznolikost in pod tem imenom delovali do leta 2016. Deloma zaradi težav zaradi sprememb zakonodaje v zadnjem času, deloma zaradi izkazanih želja po sodelovanju z vaše strani smo se odločili in 2016 preobrazili v društvo. Še vedno delujemo neprofitno, še z večjim zagonom in več rastlinami in ambicioznejšimi projekti. Vabimo vas, da se nam pridružite - pišite na mail ali pokličite.