Holandska pritlikava kokoš

Jerebičasta barva

 

Izvor in razvoj pasme

 

Holandska pritlikava kokoš ali Hollandse Kriel je bantam pasma kokoši iz Nizozemske. Razlika med bantam in miniaturnimi kokošmi je v tem, da so miniaturne pasme nastale s selekcijo normalno velikih kokoši v manjši okvir, medtem ko so bantam pasme že izvorno vzrejene kot majhne.  

 

Pritlikave kokoši podobnih barv kot današnje holandke, so na nizozemskem znane že več stoletij. Natančen izor pasme ni dobro znan. Zelo verjetno so genetski material vsaj deloma prispevale bantam kokoši, ki so jih s seboj pripeljali Nizozemski mornarji iz JV Azije. Pritlikave kokoši so bile v tistem času zelo zanimive iz dveh praktičnih razlogov. Kmetje so lahko obdržali le majhna kokošja jajca, večja so morali oddati v kuhnje zemljiške gospode. Drugi razlog, ki je pomembno vplival na selekcijo holandke kot mirne ptice, ki je zadovoljna z malo prostora, pa je njihova reja na ladjah, kjer so zagotavljale sveža jajca za oficirje. Zaradi varnosti, so jih ti pogosto gojili kar v svojih kajutah. Holandka je kot pasma prvič omenjena v knjigi Hand- en standaardboek iz leta 1882, ki jo je napisal R.T. Maitland, upravitelj kraljeveha Zoološko Botaničnega vrta v Haagu. Imenoval jih je patrijskrielen oziroma jerebičaste bantamke. Nederlandse Hoender Club, Nacionalni Nizozemski perutninarski klub je pasmo priznal leta 1906, Nizozemsko združenje rejcev holandske pritlikave kokoši Hollandse Krielenfokkers Club, pa je bilo ustanovljeno leta 1946.

 

Holandsko pritlikavo kokoš so začeli drugje po svetu gojiti nekako od 1950-it let dalje.

 

Značilnosti pasme

 

Petelini tehtajo med 500 g in 550 g, kokoške pa med 400 g in 450 g. Imajo relativno velika in drobro razvita krila, zato za kokoši letijo precej dobro. Konice zloženih kril so usmerjene navzdol in se skoraj dotikajo tal. Rep je velik, drža telesa pa tipična za kokoši nesnice. Koža in zalizci so beli. Greben je enostaven, pri petelinu precej velik in s petimi konicami. Noge so gole in zamolklo modre barve. Oči so velike, živahne in rahlo izbuljene. Izvorna barva perja je jerebičasta. Nizozemsko združenje rejcev holandske pritlikave kokoši priznava 29 barvnih variant, vključujoč tudi popolnoma belo.

 

Je ena redkih bantam kokoši, ki je dejansko dobra nesnica. V polni nesnosti znese do 160 jajc na leto. Jajca so krem ali bele barve in manjša od komercialnih kokošjih jajc, a vseeno velika glede na velikost kokoši, saj tehtajo okoli 30 g. Kokoši rade kločijo in so dobre mame, valijo in vzgojijo lahko tudi piščance večjih pasem.

 

Pasma je znana po prijaznem in mirnem temperamentu, čeprav v nevarnosti rada poleti.  

 

Razširjenost pasme in ogroženost

 

Organizacija združenih narodov za Hrano in Kmetijstvo (FAO) je pasmo leta 2007 označila za ogroženo. Stalež holandske kokoši pa pravzaprav ni znan. Kot pasma, ki jo redijo predvsem za razstave, je prisotna med ljubitelji in v rejskih klubih po vsem svetu. Živali rejene za razstave standardu ustrezajo po videzu, žal pa se zato slekcija slabo ali sploh ne izvaja na temperament in nesnost, dve lastnosti, ki to miniaturno kokoško zgodovinsko močno definirata.

 

Namen reje in izdelki

 

V današnjem času pasmo v glavnem redijo za razstave. Temu navkljub in kot posebnost med bantam kokošmi je holandska pritlikava kokoš dobra nesnica. Zaradi svoje majhnosti, nezahtevnosti in majhne potrebe po prostoru ter zaupljivega temperamenta in dobre nesnosti je pasma zelo primerna za majhne vrtove in voliere.

 

Povzeto po: https://en.wikipedia.org/wiki/Dutch_Bantam