Sadike Piper - Salvia

Latinsko

Opis

Cena €

Slika

Piper nigra

USDA zone 11

POPER / PRAVI POPROVEC

Poper je že od antike v uporabi kot začimba in zdravilna rastlina. Je začimba št. 1 na svetu in nepogrešljiv v evropski kuhinji. Piperin mu daje pekočino. Beseda 'poper' izvira iz Sanskrita pippaliin preko latinskega piper. Torej: D: Pfeffer, F: poivre, Nl: peper itd. Slovenska beseda prihaja iz Nemščine. Črni poper so nezreli plodovi. Beli poper so samo semena. Zeleni poper so nezreli plodovi obdelani z žveplovim dioksidom ali sušeni zmrznjeni, tako da obdržijo barvo. Black pepper are the still-green unripe drupes. Rdeči poper so semena J Ameriških vrst Schinus molle in S. terebinthifolius.

7 €

Plectranthus

MOLJEVKA

Splošno: trajnica

Velik rod rastlin katerih domovina obsega podsaharsko Afriko, Madagaskar, Indijo, Indonezijo, Avstralijo in nekatere Pacifiške otoke. Precej vrst je v kulturi kot okrasne in zdravilne rastline ter zelenjava. Užitni deli so običajno listi in gomolji.

Plectranthus amboinicus

USDA zone 10

MUŠKATNA ZEL / AFRIŠKI MUŠKAT / HUNG ČAN / ŠPANSKI TIMIJAN / KUBANSKI ORIGANO

Doma iz JV Afrike. Listi imajo močan vonj podoben origanu. Drobno nasekljani so fantastični za začinjanje govedine, jagnjetine in divjačine. Rastlino uporabljajo tudi v tradicionalni medicini, med drugim za zdravljenje kašlja, bolečega grla, zamašenega nosu, infekcij, revmatizma in napenjanja. V Indoneziji porodnice pijejo juho iz listov za stimulacijo tvorbe materinega mleka. Hung čan je v prehranski industriji zamenjava za origano, zato ga vsebuje mnogo proizvodov.

3 €

Plectranthus canina

USDA zone 10

MUCA POJDI STRAN

Vonj je baje mucam neprijeten in se rastlini izognejo. Nekateri pravijo, da deluje, mi smo pa kot lastniki 8 mačk rahlo skeptični. Ima pa vsekakor zanimiv vonj po orehih, poleg tega se pa dobro obnese v zbirki puščavskih rastlin

3 €

Plectranthus fruticosus 'VARIEGATA'

USDA zone 10

TRENUTNO NI NA VOLJO !

MOLJEVKA /ODGANJALEC MOLJEV

To je bila pred pol stoletja pogosta in zelo priljubljena balkonska rastlina na Štajerskem. Zdaj se jo le še redko vidi. Prav zares pa odganja molje.

3 €

Potentilla anserina

USDA zone 5

GOSJI PETOPRSTNIK

Doma je povsod po severni polobli.

Čaj iz korenin pomaga pri porodu, blaži krče in zdravi drisko. Liste so včasih polagali v čevlje, da so absorbirali znoj. Gosji petoprstnik ponekod gojijo zaradi užitnih korenin. Na Tibetu, v Lhasi, jih skuhajo z maslom in sladkorjem (droma) kot novoletno jed.

Ime Anserina pomeni 'gosji' (Lat: Anser), saj so z rastlino včasih krmili gosi. Okrog gosjega petoprstnika se je spletla bogata folklora. Francozi ga imenujejo richette (bogat), saj je narejen iz srebra (listi) in zlata (cvetovi). Odganjal naj bi tudi čarovnice in zle duhove.

2 €

Primula vulgaris

USDA zone 6

TROBENTICA

Tako cvetovi kot listi so užitni, okus se giblje od nežne solate do grenkega kot pri radicu. Iz listov se naredi tudi čaj, iz cvetov pa trobentičevo vino.

2 €

Punica granatum

USDA zone 9

TRENUTNO NI NA VOLJO !

GRANATNO JABOLKO / NAR

Starodaven sadež, omenjen v Evropi že v železni dobi v Homerjevih pesnitvah. Ime izvira iz latinskega pomum = jabolko in granatus = osemenjeno. Doma je v Perziji in zahodni Himalaji, gojijo pa ga po Sredozemlju, Bližnjem Vzhodu in vse do Afganistana že nekaj tisočletij. Sadni sok vsebuje ca. 16 % potreb po vitaminu C za odrasle (na 100 ml), veliko vitamina B5, kalija in polifenolov (tanini in flavonoidi). Nari so bogati z vlakninami, te so prisotne izključno v užitnih semenih, ki vsebujejo tudi nenasičena olja in mikrohranila. Sadež lahko jeste svež ali pripravljen kot sok, omake, čatni, nabodala, liker, jogurt, džem ali reliš. V Ajurvedi sta lupina sadeža in skorja drevesa zdravilo za drisko, grižo in notranje zajedalce. Semena in sok so tonik za srce in grlo. Astringentne lastnosti izkoriščajo za zaustavljanje krvavenja iz nosa in dlesni, zategovanje kože, učvrsčevanje povešenih prsi (mešanica z gorčičnim oljem) in za zdravljenje hemeroidov. Sadni sok, apliciran po kapljicah, upočasnjuje nastanek kataraktov.

3 € = 2 leti

Rheum rhabarbarum

USDA zone 3

TRENUTNO NI NA VOLJO !

RABARBARA

Divje raste na bregovih Volge, ime rabarbara je kombinacija grškega rha = Volga in barbarum = divje. List so strupeni, peclji in koenine pa so užitne in zdravilne. Peclji so hrustljavi in kiselkasti, lahko jih skuhate in uporabite v pitah, džemih, sokovih in sladko-kisli omaki. Kot zdravilna rastlina je najprej omenjene v kitajski literaturi iz leta 2700 pr. n. št. Nahaja se tudi v arabskih in evropskih srednjeveških preskripcijah. Korenine so močno odvajalne, rastlina ima tudi astringentni efekt na nosno in ustno slusnico.

Rastline so vzgojene z delitvijo matičnjaka, zato hitro zrastejo do odrasle velikosti, ko so primerne za pobiranje. Jeseni bo spet na voljo nekaj sadik, prosim rezervirajte!

5 €

Ribes

RIBEZ

Splošno: trajnica

Ribes vsebuje užitna grozdičevja (črni, rdeči in beli ribez), kosmulje in številne okrasne rastline. Vsega skupaj rod obsega okoli 150 vrst razširjenih vsej severni polobli.

Korenina in semena različnih ribezov vsebujejo veliko gama-linolenske kisline (GLA), ki je učinkovito sredstvo proti pred-menstrualnemu sindromu. Mnogo različnih vrst ima razne uporabe v evropski in indijanski medicini. Trenutno razmnožujemo BELI RIBEZ in JOSTO (križanec med črnim ribezom in kosmuljo), nekaj rastlin bo na voljo kasneje v letu. Vsi ribezi, ki jih prodajamo, bodo imeli PLODOVE V PRVEM LETU.

Ribes nigra

USDA zone 5

ČRNI RIBEZ

Črmi ribez vsebuje izjemno veliko vitamina C (302 % dnevnih potreb na 100 g), precej kalija, fosforja, železa, vitamina B5 in številne druge življenjsko potrebne snovi.

Star kultivar brez imena, ki ga gojimo že 20 let.

4 €

Ribes rubra

USDA zone 6

RDEČI RIBEZ

Rdeči ribez je dober vir vitaminov B1 in C, bogat je tudi z železom, fosforjem, kalijem, bakrom, manganom in vlakninami.

Star kultivar brez imena, ki ga gojimo že 20 let.

4 €

Rivina

RIVINA

Splošno: trajnica

Ta mali grmiček prihaja iz Novega sveta, kjer ga že dolgo uporabljajo za barvanje tkanin. Ovoji plodov dajejo ražlične žive in obstojne barve. So tudi zanimive okrasne posodovke za v rahlo senco, saj neprekinjeno cvetijo in plodijo.

SEMENA

Rivina auriantica

USDA zone 11

TRENUTNO NI NA VOLJO !

ORANŽNA RIVINA

Plodovi so žive oranžne barve.

5 €

Rivina tinctoria

USDA zone 11

TRENUTNO NI NA VOLJO !

RDEČA RIVINA

Plodovi so žive rdeče barve.

5 €

Rosmarinus

ROŽMARIN

Splošno: trajnica

Sveže in posušene liste se uporablja v tradicionalnih mediteranskih kuhinjah. Iz njih se lahko skuha tudi čaj. Listi vsebujejo zelo veliko železa, kalcija in vitamina B6.

Obstajata dva tipa: plazeči in pokončni. Razen tega so vse razlike sicer izrazite, vendar ne tako očitne kot npr. pri vonjavah met ali obarvanosti listov pravega žajblja.

Rosmarinus officinalis cv. fastigiatus

USDA zone (6) 7

ROŽMARIN

Divja oblika, grmičast. Zelo lepo diši. Z malo zaščite in na suhem rastišču prezimi zunaj tudi v notranjosti Slovenije (USDA zona 6).

3 €

Rosmarinus officinalis cv. fastigiatus 'ABRAXAS'

USDA zone 7

ROŽMARIN 'ABRAKSAS'

Raste grmičasto. Odlikujeta ga močna aroma in hitra rast, a zato želi malo več vode kot običajni rožmarin.

3 €

Rosmarinus officinalis cv. lavandulaceus 'CAPRI'

USDA zone 7

TRENUTNO NI NA VOLJO !

ROŽMARIN 'CAPRI'

Plazeč; nežna, kratka stebla, zelo in bolj ostro aromatičen. Rastlina je kompaktna in bolj drobna.

3 €

Rosmarinus officinalis cv. lavandulaceus 'ROMERO'

USDA zone 7

ROŽMARIN 'ROMERO'

Plazeč; krepka, daljša stebla. Aroma je nežna, prijetna in neinvazivna. Se hitreje razrašča in pokrije večjo površino, a rast ni tako gosta.

3 €

Rumex

KISLICA

Splošno: trajnica

Solata, okras drugim jedem, kiselkasta začimba in sirilo za sir varen za vegetarijance. V zeliščni medicini je uporabna pri zdravljenju vnetij, driske, skorbuta in vročine. Čaj iz stebla in listov je diuretik.

Rumex acetosella 'AROMATA'

USDA zone 3

TRENUTNO NI NA VOLJO !

SOLATNA KISLICA

Prijeten kiselkast okus. Za solato celo sezono pobiramo mlade liste.

2 €

Rumex acetosella 'BLOODY DOCK'

USDA zone 3

SOLATNA KISLICA 'BLOODY DOCK'

Prijeten kiselkast okus. Listi imajo proge krvavordeče barve in so barvit dodatek vaši najljubši solati. Za solato celo sezono pobirate mlade liste.

2 €

Ruta

RUTICA

Splošno: trajnica

V evropskem ljudskem zdravilstvu jo uporabljajo za zmanjševanje bolečin ob napihnjenosti in koliki, za izboljševanje apetita in prebave, za urejanje menstruacije, kot mazilo za zunanjo uporabo proti golšavosti, artritisu, revmi in nevralgiji. Kot začimba naj se uporablja zmerno, saj je izjemno grenka. Uporaba rutice je upadala preko 20. stoletja, tako da je dandanes neznana celo mnogim profesionalnim kuharjem. Listi in plodovi so sestavni del etiopske kuhinje, prav tako je tradicionalna začimba sredozemskih dežel. Tudi v pravi istarski travarici mora biti vejica.

SEMENA

Ruta divaricata

USDA zone 5

TRENUTNO NI NA VOLJO !

KRAŠKA / DIVJA RUTICA

Divja raste na vetrovnih hribčkih našega Krasa.

Zgolj nekaj rastlin bo na voljo predvidoma junija. Prosim rezervirajte!

5 €

Ruta graveolens

USDA zone 5

TRENUTNO NI NA VOLJO !

VINSKA / PRAVA RUTICA

Iz otroštva mi je znano zakaj ime 'vinska': gojili so jo po vinogradih, ker potrebuje dobro odcedna tla. Poleg tega se tonik z rutico naredi z rdečim vinom.

3 €

Salvia

ŽAJBELJ

Splošno: trajnica

Približno 600 vrst grmov, trajnic in enoletnic poseljuje Stari Svet in obe Ameriki.

Latinsko ime Salvia pomeni 'zdraviti', sledeče navedbe veljajo za Salvia officinalis: žajbelj ima dolgo zgodovino učinkovite domače zdravilne uporabe pri težavah prebavnega sistema, kot ustno razkužilo za grgranje (boleče grlo, turi, zobobol ipd). V herbalizmu žajbelj uporabljajo notranje pri zdravljenju prekomerne laktacije, nočnih znojenj, prekomernega slinjenja (kot pri Parkinsonovi bolezni), prekomernega znojenja pri tuberkulozi, živčnosti, depresiji, ženski sterilnosti in težavah povezanih z menopavzo. Zunanje ga uporabljajo pri pikih žuželk, infekcijah kože, grla, ust in dlesni ter proti vaginalnem izcedku. Žajblja ne smejo uporabljati nosečnice in epileptiki. Esencialno olje je uporabno v aromaterapiji, je zdravilno, a toksično v velikih odmerkih.

Salvia apiana

USDA zone 8

TRENUTNO NI NA VOLJO !

BELI KALIFORNIJSKI ŽAJBELJ

Indijanci imajo precej uporab tega žajblja: iz semen pripravljajo moko, listi so začimba, jedo jih tudi dimljene, iz zmečkanih in pomešanih z vodo pa pripravijo šampon za lase. Kot zdravilo: čaj za zdravljenje prehladov, zmanjševanje znojenja, slinjenja, in izločanja sluzi v sinusih, grlu in pljučih. Hladen čaj je tonik za želodec, deluje pa tudi hemostatično na maternico pri premočnih menstruacijah (a lahko zmanjša izločanje materinega mleka). Beli žajbelj je za mnoga Indijanska plemena sveta rastlina, iz listov izdelujejo kadilne paličice. Goreči listi naj bi očistili prostor vseh zlih duhov oz. 'negativnih' energij, obenem pa vnesejo 'pozitivne' energije.

3 €

Salvia elegans 'APPLE'

USDA zone 8

NOVO !

JABOLKO ŽAJBELJ

Listi imajo zanimivo aromo zelenega jabolka in so primerni za pripravo okusnega čaja.

3 €

Salvia elegans 'MANDARINA'

USDA zone 8

NOVO !

MANDARINA ŽAJBELJ

Listi imajo zanimivo aromo mandarine in so primerni za pripravo okusnega čaja.

3 €

Salvia elegans 'MELO'

USDA zone 8

MELONA ŽAJBELJ

Listi imajo zanimivo aromo melone in so primerni za pripravo okusnega čaja.

3 €

Salvia mellifera

USDA zone 8

ČRNI KALIFORNIJSKI ŽAJBELJ

Aromatični listi in stebla se lahko uporabijo za čaj ali kot začimba. Semena se lahko zmeljejo v gres. Kot zdravilna rastlina deluje proti težavam s srcem, pri bolečinah v trebuhu liste žvečimo, stolčene in segrete liste polagamo pri bolečinah v ušesih in bolečem grlu, prevretek pomaga proti kašlju pri pronhitisu in v kopeli pri zdravljenju raznih paraliz.

3 €

Salvia officinalis 'ICTERINA'

USDA zone 5

ŽAJBELJ 'ICTERINA'

Rumeno obrobljeni listi. UPORABA

3 €

Salvia officinalis 'PURPUREA'

USDA zone 5

ŽAJBELJ 'PURPUREA'

Škrlatni listi, zelo bohotna rast. Mnogi herbalisti verjamejo, da je ta oblika najbolj zdravilna. UPORABA

3 €

Salvia officinalis 'TRICOLOR'

USDA zone 5

ŽAJBELJ 'TRICOLOR'

Belo obrobljeni listi, posebaj mladi listi z škrlatnim nadihom. Nižja rast, primeren tudi za manjša korita. UPORABA

3 €

Salvia officinalis

USDA zone 5

TRENUTNO NI NA VOLJO !

ŽAJBELJ

Tradicionalna vrtna oblika. UPORABA

3 €

Salvia rutilans 'PINEAPPLE'

USDA zone 8

ANANASOV ŽAJBELJ

Listi imajo prijetno aromo ananasa in so uporabni za pripravo okusnega čaja.

3 €

Salvia sclarea

USDA zone 5

TRENUTNO NI NA VOLJO !

GREJFRUT ŽAJBELJ / MUŠKATNA KADULJA

V namene parfumerske industrije ga gojijo v Angliji, Franciji in južni Rusiji. Ima saden vonj, ki močno spominja na grejfrut. Listi so uporabni kot zelenjava. Preden je hmelj postal povsod dostopen, so z grejfrutno kaduljo pripravljali pivo. Včasih z njo začinijo tudi vino, predvsem muškat. Poleg uporabnosti je ta kadulja tudi zelo lepa rastlina.

3 €