Sadike O-Physalis

Latinsko

Opis

Cena €

Slika

Ocimum

BAZILIKA

Splošno: enoletnica

Svežo shranimo v za krajši cas polivinilasti vrecki v hladilniku, dlje zdrži zmrznjena, vendar jo je treba najprej blanširati. Uporablja se svežo in dodaja v kuhane jedi v zadnjem trenutku, saj kuhanje unici aromo. Svežo shranimo v za krajši cas polivinilasti vrečki v hladilniku, dlje zdrži zmrznjena, vendar jo je treba najprej blanširati. Posušena izgubi vecino arome, kar pa ostane spominja na kumino.

Ocimum (basilicum var.) thyrsiflora

USDA zone 10

TAJSKA / JANEŽEVA BAZILIKA

Jazneževa bazilika je značilna za tajsko, vietnamsko, kamboško in laoško kuhinjo. Okus spominja na janež in ima močen sladkast vonj.

1,5 €

Ocimum basilicum 'CHRISTMASS'

USDA zone 10

BOŽIČNA BAZILIKA

Ta bazilika ima vonj po božiču: sveže pečeni piškoti, smrečica in topla ter prijetna atmosfera.

1,5 €

Ocimum basilicum 'CINAMON'

USDA zone 10

CIMET BAZILIKA

Fantastična cimetova aroma!

1,5 €

Ocimum basilicum 'GENOVESE'

USDA zone 10

PRAVA / ITALIJANSKA BAZILIKA

To je klasična mediteranska bazilika, tipična za italijansko kuhinjo. Uporablja se jo tudi v mnogih pravoslavnih krščanskih ločinah za pripravo svete vode.

1,5 €

Ocimum basilicum 'PICCOLINO'

USDA zone 10

GRMIČASTA / DROBNOLISTA BAZILIKA

Imate radi okus sveže bazilike, pa nikakor nimate prostora za kakšno rastlino? Ta sorta je potem idealna za vas, saj raste gosto, kompaktno in ostane majhna, gojite pa jo lahko tudi na okenski polici.

1,5 €

Ocimum basilicum 'RUBIN'

USDA zone 10

RDEČA BAZILIKA

To je sorta prave bazilike s temno rdečimi listi. Ima enak sladkast vonj in se zelo lepo poda predvsem v različne solate in druge presne jedi.

1,5 €

Ocimum basilicum 'SERRATA'

USDA zone 10

NAZOBČANA BAZILIKA

Dobro znan okus bazilike genovese, a z zelo dekorativnimi listi.

1,5 €

Ocimum basilicum 'VARIEGATA'

USDA zone 10

NOVO !

PISANA BAZILIKA

Dobro znan okus bazilike genovese, pisani (belo obrobljeni) listi.

1,5 €

Ocimum basilicum var. citrata 'LIME'

USDA zone 10

LIMONA BAZILIKA

Bazilika z okusom limone; prijetno limonasta brez priokusa bazilike. Zelo dobro se poda v sadne solate.

1,5 €

Ocimum hybridum 'WHITE MAGIC'

USDA zone 10

GRMASTA BAZILIKA 'BELA MAGIJA'

To je hibrid tropskih bazilik in je trajen grmiček. Prezimimo jo v svetlem prostoru, ker bo rastla tudi čez zimo. Ima močno sladkast vonj. Trajnica !!

3 €

Ocimum kilimanscharicum x O. basilicum 'PURPURASCENS'

USDA zone 10

šKRLATNA GRMASTA BAZILIKA

Križanec enoletne rdeče bazilike in trajne kilimandžarske bazilike je trajni grmiček z rdečimi list. Trajnica !!

3 €

Ocimum sanctum (=Ocimum tenuifolium)

USDA zone 10

TULSI / SVETA BAZILIKA

Kot zelišče je prisotna v tajski kuhinji. V Ajurvedi jo obravnavajo kot nekakšen eliksir življenja in verjamejo, da omogoča dolgoživost. Uporabljajo jo pri zdravljenju prehlada, glavobolov, želodčnih težav, okužb, bolezni srca, različnih zastrupitev, malarije in tudi v kozmetiki. Pripravi se jo v čajih, praških, svežo ali pomešano s maslom ghee. V Indiji je sveta rastlina, posvecena bogu Višnu-ju, pomembna je tudi v Grški pravoslavni cerkvi, kjer jo uporabljajo za pripravo svete vode.

3 €

Opuntia vulgaris

USDA zone 8

KAKTUSOVA FIGA

Vrsta kaktusa in pomemben pridelek v puščavskih in polpuščavskih predelih. Območja, kjer pridelajo veliko kaktusove fige: Mehika, Španija, Južna Italija (fico d'India / ficodinnia), Grčija, Tunizija, Maroko, Alžirija, Egipt, Saudova Arabija, Izrael, Čile, Brazilija, Turčija, Eritreja in Etiopija (beles). Sadeže uživamo po tem, ko so nekaj ur stali v hladilniku. Okus spominja na sočno, zelo sladko lubenico. Iz sadežev lahko skuhate džeme in želeje. Obstaja nekaj alkoholnih pijač z kaktusovimi figami: colonche v Mehiki, ficodi na Siciliji, Bajtra na Malti in žganje tungi na Otoku svete Helene. V Mehiki mlade dele stebel (nopales) nabirajo preden trni otrdijo. Narežejo jih na tanke rezine in ocvrejo z jajci in jalapeño čiliji za zajtrk. Opuncija je tudi prehranski dodatek, ki znižuje oksidativni stres in znižuje nivo lipidov v krvi.

3 €

Origanum

ORIGANO

Splošno: trajnica

Origanum je rod s približno 20 vrstami zelišč iz mediteranskega bazena do vzhodne Azije. Obstajajo številne sorte origana izbrane glede na značilne okuse in druge lastnosti. Okusi segajo od pekočih ali trpkih do bolj kompleksnih in sladkih.

Origano je pogosta sestavina paradižnikovih omak in ocvrtih zelenjavnih jedi. Dodaja k značilnemu okusu italijanskih jedi – še posebej h pici. Origano se dobro kombinira z olivami, kaprami, luštrekom in pekočimi jedmi. Doda k okusu grške solate in grške limonove-olivne oljne omake za jedi z žara. V Turški kuhinji ga večinoma uporabljajo v mesnih jedeh, še posebaj pri kebabih. Origano je poleg tega sestavni del palestinske, sirske, portugalske, španske in južnoameriške kuhinje.

Origanum majorana

USDA zone 8

MAJARON / VRTNI ORIGANO

Majaron je starim Grkom in rimljanom predstavljal simbol sreče. Je pogosta sestavina zeliščnih mešanic, kot sta npr. Herbes de Provence in Za'atar. Je občutljiv na mraz, zato ga v zmernem podnebju lahko gojimo kot enoletnico.

2 €

Origanum vulgare cv. crispum 'AUREUM'

USDA zone 5

TRENUTNO NI NA VOLJO !

KODRASTI ZLATI ORIGANO

Listi so kodrasti in intenzivno rumene barve.

2 €

Origanum vulgare

USDA zone 5

DOBRA MISEL / DIVJI ORIGANO

Avtohtona vrsta, od vseh origanov je najbolj odporen na mraz in pomanjkanje časa za vrtnarjenje ter zelo odporen na sušo.

2 €

Origanum vulgare 'AUREA'

USDA zone 5

TRENUTNO NI NA VOLJO !

ZLATI ORIGANO

Vsi listi so svetli, mladi listi pa so intenzivno rumene barve.

2 €

Origanum vulgare 'COMPACTUM'

USDA zone 5

TRENUTNO NI NA VOLJO !

PRITLIKAVI ORIGANO

Ostane majhen in je odlična izbira za gojenje tam, kjer primanjkuje prostora.

2 €

Origanum vulgare 'DIABOLO'

USDA zone 7

NOVO !

PEKOČI ORIGANO

Pekoči origano je hudičevo dober!

2 €

Origanum vulgare 'GOLD TIPPED'

USDA zone 5

TRENUTNO NI NA VOLJO !

ZLATO-PIKASTI ORIGANO

Konice listov so rumene barve, zato rastlina izgleda, kot bi bila pikasta.

2 €

Origanum vulgare 'MARGUERITE'

USDA zone 5

NOVO !

ORIGANO MARGERITA

Bogata aroma, odličen posušen. Pizza Margerita - origano margerita ... ja !

2 €

Origanum vulgare 'VARIEGATA'

USDA zone 5

TRENUTNO NI NA VOLJO !

PISANOLISTNI ORIGANO

Listi so belo obrobljeni, zato je prava poživitev vsake zeliščne grede.

2 €

Origanum vulgare subsp. hirtum

USDA zone 7

GRšKI ORIGANO

Najbolj odporen na sušo, zelo intenzivna aroma.

2 €

Passiflora

PASIJONKA / TRPLJENKA

Splošno: trajnica

Passiflora je rod približno 500 vrst cvetnic, ki so večinoma ovijalke in razširjene po vseh kontinentih razen Antarktike in Afrike. Cvet pasijonke je nacionalna cvetlica Paragvaja.

Nekatere vrste imajo užitne plodove, druge so v etnobotanični uporabi in nekatere so v kulturi samo zato ker so preprosto lepe.

Pasijonka ima religijsko povezavo, kar lahko vidimo že v imenu, ki so ji ga nadeli Krščanski misijonarji v Južni Ameriki. Ti misijonarji (pridružili so je jim tudi španski konkvistadorji) so videli način pokristjanjevanja Indijancev, ki so preživeli invazijo Evropejcev. Rastino so razložili preko krščanske mitologije: tri brazde pestiča so trije žeblji v Jezusovih rokah in nogah. Sterilne prašnične niti so simbol krone iz trnov. Pet prašnikov predstavlja pet ran. Deset cvetnih listov predstavlja apostole (razen Jude in Petra). Vitice pa predstavljajo biče.

Passiflora caerulea

USDA zone 8

MODRA PASIJONKA

Sadež je užiten, a presen ne preveč okusen. Veliko boljši je predelan v džeme, sokove ipd. Čaj iz cvetov zmanjšuje stres in živčnost.

5 €

Passiflora edulis f. edulis

USDA zone 10

MARAKUJA / GRANADILA

Doma je iz Paragvaja, Brazilije in SV Argentine. Dva tipa marakuje se po zunanjosti dobro ločita. Mi ponujamo samo temno vijolično obliko; sadeži so manjši od limone in imajo močnejši in boljši okus. To je pogost in priljubljen sadež v J Ameriki, Mehiki, na Karibih, Havajih, v JV Aziji, Novi Zelandiji, Avstraliji in J Afriki. V Evropi je redka in draga delikatesa. Marakujo lahko jeste svežo, morda potreseno s sladkorjem ali čili prahom in limeto, kot sirup na nastrganem ledu, kot mousse, sokove, džeme, sladolede, sadne solate, piškote, tortice, želeje, brezalkoholne pijače (Passiona, Schweppes Sparkling Granadilla), jogurte, koktejle, slaščice, skutine torte, pomešane z medom in jogurtom v osvežilne smoothije. Sveža marakuja vsebuje veliko beta karotena, kalija, vlaknin, vitamina C in je zelo dobra za ljudi z visokim pritiskom.

5 €

Pelargonium

UŽITNA PELARGONIJA

Splošno: trajnica

Pelargonium je rod približno 200 vrst trajnic, sukulent in grmov iz J and V Afrike, Madagaskarja, Jemna, Male Azije, otokov Svete Helene in Tristan da Cunha, Avstralije ter severa Nove Zelandije.

Poleg tega, da pelargonije gojimo zaradi njihove lepote, so mnoge pomembne za industrijo dišav. Obstaja mnogo različnih vonjev, a najpomembnejši so tisti po vrtnicah. Listi in cvetovi so užitni in prijajo v slaščicah, tortah, želejih, džemih, sladoledih in čajih. Nekatere vrste imajo še druge specifične učinke.

Pelargonium graveolens 'ROSE'

USDA zone 9

TRENUTNO NI NA VOLJO !

ROŽENKRAVT / VRTNICA PELARGONIJA

Listi dišijo po vrtnicah. Stara in skoraj pozabljena kmečka rastlina.

Odporna in zdržljiva rastlina, ki gojimo jo že vsaj 15 let.

3,5 €

Pelargonium odoratissimum

USDA zone 9

TRENUTNO NI NA VOLJO !

DIšEČA PELARGONIJA

Močan pomirjajoč vonj, ki spominja na vonj zmečkanih smrekovih iglic in kafre.

Omejeno število na voljo od aprila naprej. Prosim rezervirajte!

5 €

Pelargonium 'ORANGE FIZZ'

USDA zone 9

TRENUTNO NI NA VOLJO !

POMARANČA PELARGONIJA

Listi dišijo po pomarančah. Sadne solate, pot-pourii,...

Omejeno število na voljo od aprila naprej. Prosim rezervirajte!

3,5 €

Pelargonium sp. 'APPLE'

USDA zone 9

TRENUTNO NI NA VOLJO !

JABOLKO PELARGONIJA

Listi prijetno dišijo po jabolkih. Uporablja se jih sveže ali posušene liste za sadne čaje in kot pot-pouri.

3,5 €

Pelargonium 'TORENTO'

USDA zone 9

TRENUTNO NI NA VOLJO !

INGVER PELARGONIJA

Pikantna aroma ingverja. Sadne solate, sadni čaji, sladoledi, pot-pourii,...

Omejeno število na voljo od aprila naprej. Prosim rezervirajte!

3,5 €

Perilla

ŠIZO / JAPONSKA BAZILIKA

Splošno: enoletnica

Še eno zelišče iz družine ustnatic (Lamiaceae). Listi so sestavni del kuhinj Južne Kitajske, Japonske in Koreje, iz semen pa v Koreji tudi stiskajo užitno olje (za piškote). Zmleta semena so tudi jušna začimba. V uporabi pri tradiconalni kitajski medicini je že več kot 2000 let.

Perilla frutescens 'GREEN'

USDA zone 8

ZELENI ŠIZO

Zeleni šizo je pomemben v kuhinjah Koreje in Japonske. Korejci pripravijo vloženi šizo z prahom rdečega čilija in sojino omako. Japonci pa jedo sašimi z šizom.

2 €

Perilla frutescens 'RED'

USDA zone 8

NOVO !

RDEČI ŠIZO

Rdeči šizo ima rdeče liste in ga uporabljamo na primer v ribjih juhah na južnokitajski način.

2 €

Persicaria odorata

USDA zone 10

TRENUTNO NI NA VOLJO !

VIETNAMSKI TRAJNI KORIANDER / PEKOČA META

Vietnamsko rau ram, v Maleziji in Singaporju daun kesom ali daun laksa (laksa list), Tajsko pak pai, Hmong Luam Laws. Je priljubljena začimba v kuhinji JV Azije. Užiten je svež v solatah, presnih poletnih zvitkih, juhah in obarah. Vietnamski koriander je zelo pikanten.

3 €

Physalis

FIZALIS / PERUJSKA ČEšNJA / KOSMULJA

Splošno: trajnica

Physalis je rod cvetnic v družini razhudnikovk (Solanaceae) in je razširjen po toplih zmernih in subtropskih regijah sveta. Za rod je značilen plod, ki po obliki in strukturi spominja na droben paradižnik, a obdan z veliko papirnato lupino, ki nastane iz čaše cveta. Nekatere vrste so okrasne, druge pa imajo užitne plodove.

Vse naše rastline so sejanke.

Physalis ixocarpa (=Physalis philadelphica)

USDA zone 8

TRENUTNO NI NA VOLJO !

TOMATILLO / MEHIšKI ZELENI PARADIŽNIK

Tomatillo ali zeleni paradižnik (špansko: tomate verde) je obvezna sestavina mehiške kuhinje. Je glavna sestavina presnih ali kuhanih latinsko-ameriških zelenih omak. Tomatillo je naravno želirno sredstvo za džeme, čatnije, reliše in salse. Druga imena so tudi: tomate de cáscara, tomate de fresadilla, tomate milpero, miltomate. Zreli sadeži ostanejo sveži v hladnem prostoru do dva meseca. Lahko jih tudi zmrznete. Rastline tomatilla se same ne oprašijo (za pridelek je potrebno imeti dve ali več rastlin).

2,5 €

Physalis peruviana

USDA zone 8

ZLATA / PERUJSKA ČEŠNJA / FIZALIS / AFRIšKA KOSMULJA

Druga imena: Havaji poha, Indija ras bhari, Peru aguaymanto, Ekvador uvilla, Kolumbija uchuva. Doma iz Južne Amerike. Okus perujskih češenj je enkratna mešanica paradižnika in ananasa z osvežujočim kiselkasim nadahom. Bogate so s kriptoksantinom. Češnje so živo oranžne in sladke, idealne za prigrizke, pite in džeme. Priljubljene so tudi v sadnih solatah, lahko v kombinaciji z avokadom. Češnje v svojem ovoju ostanejo pri sobni temperaturi sveže vsaj 30-45 dni. Samooprašna, dobro plodi celo v dnevni sobi ob oknu!

Eden od naših lastnih receptov je džem iz perujske češnje in marelice.

5 € velika

3,5 € srednja

2,5 € mala