Sadike H-Melissa

Latinsko

Opis

Cena €

Slika

Helichrysum

CURRY RASTLINA

Splošno: trajnica

Latinsko ime rodu prihaja iz Grščine: helisso = obračati se in chrysos = zlata barva. To so mediteranske rastline. Liste uporabljamo kot začimbo v solatah in kuhanih jedeh. Imajo močan okus po curry-u (pravi kcurry-i so mešanice začimb v Indijski kuhinji). Iz cvetov lahko skuhate prijeten čaj. Esencialno olje ojačevalec sadnega okusa v mnogih sladkarijah, sladoledih, pecivu, pijačah in žvečilnih gumijih.

Helichrysum italicum

USDA zone 8

ITALIJANSKA CURRY RASTLINA

Aroma te vrste je podobna aromi priljubljenega maggija.

3 €

Helichrysum stoechas

USDA zone 8

TRENUTNO NI NA VOLJO !

CURRY / KARI RASTLINA

Curry rastlina diši po mediteranu sredi vročega poletja.

3 €

Hierochloe odorata (=Anthoxanthum nitens)

USDA zone

NOVO !

ŽUBROWKA / ŽUBROVKA / DIŠEČA TRAVA

Doma v Severni Ameriki in Evraziji. Značilen sladkast vonj prihaja od kumarina. Znanstveno ime prihaja iz grščine in pomeni 'sveta dišeča trava'.

Dišečo travo uporabljajo v zeliščni medicini in izdelavi alkoholnih pijač. V severni Evropi jo polagajo pred vrta cerkva ob dnevih določenih svetnikov. V Franciji z dišečo travo začinjajo sladice, tobak, brezalkoholne pijače in parfume. V Rusiji z njo začinjajo čaj. Sladka trava daje okus nekaterim vodkam, najbolj znana sta poljska Zubrówka in Wisent. Dišečo travo na veliko uporabljajo severnoameriški Indijanci. Kot sveta rastlina ima mesto pri mirovnih in zdravilnih ritualih. Posušeni in spleteni listi so kadilo z vonjem po vaniliji. Iz listov sterilnih poganjkov pletejo košare. Dišeča trava ima blag, skoraj uspavalen učinek in je dober pripomoček za vsopanje v stanje meditacije.

NAMIG: Naberite poleti, saj po prvi zmrzali zgubi vonj. Za pletenje košar sušite nabrano sladko travo na soncu dokler ni popolnoma suha in drobljiva, nato namakajte v topli vodi dokler se ne zmehča. Spletite v debele kite in jih posušite pred nadaljnim pletenjem.

3 €

Homalocladyum platycladum

USDA zone 10

TRAKULJARICA

Trakuljarica je doma na Novi Gvineji in Salomonovih otokih, kjer iz njenih stebel domačini pletejo košare.

3 €

Hylocereus undatus

USDA zone 10

RDEČA PITAJA / ZMAJSKI SADEŽ

Hitrorastoč kaktus, ki že po nekaj letih zacveti. Plod je verjetno najbolj znan puščavski sadež: pitaja. Ima blag okus in vsebuje izjemno veliko tekočine.

3 €

Hyssopus

OŽEPEK

Splošno: trajnica

Kot antiseptik, olajševalec kašlja in ekspektorans je v uporabi že iz davnine. Njegovo ime je prilagoditev grškega ussopoz, ki izvira iz hebrejskega esob. Kot aromatsko zelišče je omenjen v hebrejskem Tanakh in krščanskem Janezovem evangeliju.

Hyssopus officinalis subsp. aristatus

USDA zone 3

TRENUTNO NI NA VOLJO !

KRAŠKI OŽEPEK / DIVJI OŽEP

Avtohtona, na mrzel veter in sušo odporna podvrsta ožepka. Zelo trpežen in bolj aromatičen od vrtnega ožepka. Avtohtona vrsta.

2 €

Hyssopus officinalis subsp. officinalis

USDA zone 3

VRTNI OŽEPEK

Nizek, kompakten grmiček z intenzivno modrimi cvetovi. Je zimzelen in pozimi v kuhinji lahko nadomesti baziliko.

2 €

Ipomoea

OKRASNI SLAK

Splošno: trajnica

Ipomoea je z več kot 500 vrstami največji rod v družini Convolvulaceae. Vrste so prisotne po vseh tropskih in subtropskih regijah sveta.

Človek uporablja vrste rodu Ipomoea za tri namene: prvič, večina vrst ima spektakularne, barvite cvetove in jih zato gojimo v okras. Drugič, nekatere so užitne. Gomolji sladkega krompirja (I. batatas) in listi vodne špinače (I. aquatica) so komercialno pomembne poljščine že več tisočletij. Tretjič, nekatere vrste vsebujejo določene zdavilne in/ali psihoaktivne substance, predvsem alkaloide.

Ipomoea aquatica 'ENTSAI'

USDA zone 9

(JAPONSKA) VODNA ŠPINAČA

Stebla lahko zrastejo do 2-3 metre, na kolencih se ukoreninjajo, so votla in plavajo na vodi. To je pogosta listnata zelenjava v kuhinji JV Azije. Na Zahodu je skoraj neznana, zato je tu kratek opis receptov, povzet po Wikipediji:

V Singapurju, Indoneziji in Malaji liste običajno ocvrejo s čiliji, česnom, ingverjem, pasto iz kozic in raznimi začimbami. V Penangu in Ipohu jo skuhajo s sipami v sladko kisli omaki. Med japonsko okupacijo Singapurja med drugo svetovno vojno se je rastlina tam udomačila in postala popularen medvojni pridelek. V kitajski kuhinji ('votla zelenjava') obstaja veliko receptov, enostavna in hitra priprava pa je cvrtje, včasih z mletim česnom. Na kantonski način (ong choy) jo pripravijo z fižolovim tofujem. V kuhinji Hakka dodajo pasto rumenega fižola in včasih šalotke. V Taivanu (phak bung) in Burmi (ga zun ywet), špinačo ocvrejo z ostrigovo omako ali svetlo sojino pasto, gesnom in čiliji. Lahko jo jemo tudi svežo, npr v solati s zeleno papajo. V Vietnamu (rau mung) je bila to včasih zelenjava revežev. Na jugu stebla narežejo na tanke in dolge rezine, skuhajo in jedo z različnimi rezanci. Na Filipinih (kangkóng) jo običajno marinirajo v jedilnem olju s čebulo, česnom, kisom in sojino omako - jed se imenuje adobong kangkong. Dodajo jo tudi v mesne in ribje enolončnice kot je npr. sinigang. Poznajo tudi prigrizek imenovan hrustljavi kangkong, kjer so listi vodne špinače pripravljeni 'po pariško'. Na jugu Indije liste sesekljajo, zmešajo s nastrganim kokosom - to je priloga imenovana thoran, jed iz kuhine Kerala.

2,5 €

Ipomoea batatas

ORANŽNO MESO

USDA zone 9

SLADKI KROMPIR

Doma iz Srednje Amerike, udomačen pred vsaj 5000 leti. Domorodni narodi so ga razširili po Kribih in Južni Ameriki do 2500 pred našim štetjem. Sladki krompir je ena od polinezijskih 'kanu rastlin', saj so ga Polinezijci prinesli iz Južne Amerike in razširili po Polinezji do leta 700, nato pa še na Havaje in Novo Zelandijo. Prvi Evropejci, ki so jedli sladki krompir so bili člani Kolumbove ekspedicije leta 1492. Slovensko ime prihaja preko zahodnoevropskih verzij iz Taino imena Batata. Slednje ime je bilo kasneje uporabljeno za navadni krompir - kar še vedno povzroča zmedo.

Dobro raste v različnih pogojih in ima malo škodljivcev, zato pesticidi praktično niso potrebni. Uspeva celo v slabi zemlji z malo hranili. Hitro rastoče vitice zasenčijo vse plevele.

Sladki krompir je bogat z enostavnimi škrobi, kompleksnomi ogljikovimi hidrati, vlakninami, beta karotenom (prekurzor vitamina A), vitaminoma C in B6. Listi in poganjki vsebujejo vitamine A, C, B2 in lutein. Gomolji, listi in poganji so vsi užitni!

3 €

Jasminum

JASMIN

Splošno: trajnica

Cvetovi omamno lepo in močno dišijo. Jasminov čaj se pripravi iz cvetov. Esencialno olje v aromaterapiji, uporablja se tudi v dermatologiji kot antiseptik in protivnetni agens. Cvet je simbol Pakistana.

Jasminum officinalis

USDA zone 7

PRAVI / POLETNI JASMIN

Poletni jasmin cveti poleti in je listopaden.

3,5 €

Jasminum polyanthum

USDA zone 8

TRENUTNO NI NA VOLJO !

ZIMSKI / MNOGOCVETNI JASMIN

Zimski jasmin cveti pozimi in je zimzelen.

3,5 €

Lavandula

SIVKA

Splošno: trajnica

Ta rod rastlin vsebuje 39 vrst, ki so razširjene od Kanarskih otokov do JV Indije. Zelo rade se križajo, zato obstaja mnogo hibridov in sort. Vse so močno aromatične v uporabi kot zelišča.

V času Rimskega imperija so bili cvetovi sivk izjemno dragi. S sivko so v rimskih kopelih dišavili vodo, poleg tega pa ima blagodejen vpliv na kožo. Latinsko ime za sivko je lavandarius, iz besede lavanda (stvari, ki jih je treba umiti), iz glagola lavare (umivati).

Cvetove in liste se uporablja v zeliščni medicini v obliki olja ali čaja. Razredčeno esencialno olje je relaksant v masažni terapiji. Losijoni, blazinice za oči, kopalna olja ... prav tako spodbujajo sprostitev. Cvetovi so ena od sestavin francoske začimbne mešanice Herbes de Provence. Cvetovi in esencialno olje poleg tega odganjajo molje.

Na voljo bo omejena količina sadik, predvidoma od aprila naprej do razprodaje zalog! Sprejemamo rezervacije.

SEMENA SIVK

Lavandula angustifolia 'LODDON PINK'

USDA zone 6

TRENUTNO NI NA VOLJO !

ROZA SIVKA / LAVANDA

Priljubljena sorta navadne sivke.

3 €

Lavandula dentata var. dentata

USDA zone 8

TRENUTNO NI NA VOLJO !

ZOBATA SIVKA

Eterično olje uporabljajo v parfumerski industriji. Doma je v Španiji, na Madeiri in Kanarskih otokih.

5 €

Lavandula x lusitanica

USDA zone 6

TRENUTNO NI NA VOLJO !

PORTUGALSKA SIVKA

Hibrid, katerega listi in njihov vonj so podobni navadni sivki. Cvetovi pa dišijo po močnem rdečem vinu.

5 €

Lavandula multifida

USDA zone 8

DELJENOLISTA / ORIGANOVA / EGIPČANSKA SIVKA

Od vseh 39 vrst sivk ima origanova največje cvetove. Poleg tega je njen vonj za sivko precej nenavaden - diši po origanu! Stebla so siva in volnato dlakava. Listi so dvakrat deljeni. To je manjša rastlina, doma je v S Afrike, na Iberskem polotoku, Siciliji in na Kanarskih otokih. Gojimo jo kot začimbo in okrasno rastlino.

5 €
Lavandula stoechas subsp. stoechas

USDA zone 7

TRENUTNO NI NA VOLJO !

ŠTEHAS / ČOPASTI LAVENDEL

Manj prezimno trdna od navadne sivke, a bolj trpežna in z bolj smolnatim eteričnim oljem. V industriji jo dodajajo osveževalcen zraka in insekticidom.

5 €

Lavandula viridis

USDA zone 8

TRENUTNO NI NA VOLJO !

LIMONSKA / RUMENA SIVKA

Edina sivka, ki cveti rumeno in diši po limoni. Poleg navadne je najenostavnejša za gojenje. Doma je na Iberskem polotoku in Madeiri.

5 €

Leonurus cardiaca

USDA zone 6

SRČIKA

Ta rastlina ima sproščujoč vpliv na gladke mišice in je že dolgo v uporabi kot srčni in živčni tonik ter emenagog. Lajša napihnjenost in želodčne krče, probleme v menopavzi in nespečnost. Je avtohtona redka vrsta.

5 € velika

3,5 € mala

Levisticum officinale

USDA zone 4

LUŠTREK / MAGGI RASTLINA

Listi in semena so začimba v kuhinjah južne Evrope. Nemci in Nizozemci luštrek imenujejo Maggikraut ali Maggiplant, saj je njegov okus zelo podoben maggiju. V mnogih evropskih jezikih ime te rastline izvira iz latinskega ligusticus oz. levisticum, kar pomeni iz Ligurije - iz te regije v SZ Italiji luštrek prihaja. Luštekov čaj na ranah deluje antiseptično, lahko pa se ga pije, saj pospešuje prebavo. V Veliki Britaniji je mešanica luštrekovega likerja in vinjaka v razmerju 2:1 priljubljena zimska pijača. Edino kapre imajo večjo vsebnost kvercetina kot luštrek.

3 €

Leycesteria formosa

USDA zone 7

VANILIJEV TAJSKI KOVAČNIK

Iz votlih stebel izdelujejo piščalke. Cvetovi imajo nežen vonj po vaniliji.

4 €

Lippia

LIPIJA

Splošno: trajnica

Ta rod pripada družini Verbenaceae. Poimenovan je po Augustusu Lippiju, francoskemu popotniku. Rod sestavlja kakih 200 vrst pantropskih grmičkov. Rastline dišijo, saj vsebujejo eterična olja, ta se od vrste do vrste razlikujejo, a pogosto so prisotni estragol, karvakrol, linalool ali limonen. Listi določenih vrst so kuhinjska zelišča.

Lippia citridora

(=Aloysia citriodora)

USDA zone 8

CITRONKA / LIMONSKA LIPIJA

V naravi raste od Brazilije do Argentine, v Evropo so jo prinesli v 17. stoletju. Listi dodajo aromo po limoni različnim jedem, zelenjavnim marinadam, solatnim prelivkam, džemom, sladicam in pijačam, predvsem čajem. Ta zel pomaga tudi proti ustnim in genitalnim okužbam z glivo Candida albicans.

mala 3 €

velika 5 €

Lippia dulcis 'COLADA'

USDA zone 8

AZTEŠKA ZEL / SLADKA LIPIJA

Prvi so jo uporabljali Azteki, ki jo imenujejo tzopelic-xihuitl. Rastlina prihaja iz Mehike in Srednje Amerike. Je naravno sladilo in zdravilno zelišce. Listi te sorte imajo aromo po kokakoli.

3 €

Lycium

GOJI JAGODA

Splošno: trajnica

Ime Lycium prihaja iz imena Licije, regije v J Anatoliji. Obstaja precej vrst, le nekaj pa jih gojijo zaradi sadežev.

Od začetka 21. stoletja v ZDA in drugih razvitih državah goji jagode pridobivajo na popularnosti, saj vsebujejo veliko mineralov in antioksidantov. Zaradi tega so prisotne v številnih proizvodih. Večina komercialno pridelanih goji jagod prihaja iz regij Ningxia Hui in Xinjiang Uyghur na Kitajskem, kjer jih gojijo na plantažah ob Rumeni Reki že vsaj 600 let.

Goji jagode so eden od super-sadežev in jih pogosto imenujejo 'rdeči diamanti'. Posušene jagode se pred uživanjem prekuha. V kitajski kuhinji jih dodajajo v riževo strjenko, mandljev žele, tonične juhe ali pripravijo skupaj z piščancem ali svinjino, zelenjavo in zelišči kot so divji jam Astragalus membranaceus, Codonopsis pilosula in likorice korenina (Glycirhiza sp.). Iz jagod se lahko skuha zeliščni čaj, ki mu pogosto dodajo cvetove krizantem, rdeče jojobe in pu-erh čaj. Obstajajo tudi različna vina (gouqi jiu) in celo pivo z goji jagodami. Tudi belgijsko pivo Springboard vsebuje goji jagode. Od začetka 21. stoletja na kitajskem proizvajajo tudi instant kavo z goji jagodami. Mlade poganjke in liste jemo kot listnato zelenjavo.

Lycium barbarum

USDA zone 6

KITAJSKA GOJI JAGODA

Običajna vrsta goji jagode.

5 €

Lycium chinense

USDA zone 6

NOVO !

TIBETANSKA GOJI JAGODA

Vrsta goji jagode, ki jo v vrtnarijah nimajo. Rariteta!

5 €

Melissa

MELISA

Splošno: trajnica

Zdravilno zelišče za čaje in sladice. Ima rahel sproščujoč vpliv in zmanjšuje stres. Ima tudi proti-bakterijsko in proti-virusno delovanje (posebaj proti Herpes simplex). V kožo vtrti zmečkani listi odganjajo komarje.

Melissa officinalis

USDA zone 4

MELISA

'Navadna' oblika. Verjetno najbolj trpežno od vseh gojenih zelišč, ki bo na opuščeni gredici vztrajala še dolgo let.

2 €

Melissa officinalis 'COMPACTA'

USDA zone 4

PRITLIKAVA MELISA

Pritlikava sorta primerna za gojenje na omejenih prostorih, npr na okenski polici.

2 €

Melissa officinalis 'VARIEGATA'

USDA zone 4

TRENUTNO NI NA VOLJO !

PISANA MELISA

Zelo lepa pisana sorta melise je uporabna in okrasna.

2 €