Sadike Sanguisorba - Z

Latinsko

Opis

Cena €

Slika

Sanguisorba minor

USDA zone 5

TRENUTNO NI NA VOLJO !

OREHOVA ZEL / STRAŠICA / SOLATNA BURNETKA

Odporna je na sušo in raste celo leto. Uporabite jo v solatah in prelivih, ima okus po orehih. Ima enake zdravilne lastnosti kot zdravilna strašica, čaj pomaga proti driski.

2 €

Sanguisorba officinalis

USDA zone 4

TRENUTNO NI NA VOLJO !

ZDRAVILNA STRAŠICA

Hranilna rastlina za zavarovano vrsto metulja temnega mravljiščarja (Maculinea nausithous)!

Liste lahko dodate v solato, okus spominja na kumarice. Rastlina je prisotna v kitajski tradicionalni medicini že več tisoč let. Korenina ustavi krvavo grižo, krvavitve iz nosu, zunanje pa zdravi opekline in pike žuželk. Je trdoživa rastlina, s katero pogosto kontrolirajo erozijo, uporabna pa je tudi kot bioremediator.

2,5 €

Santolina

NEMŠKI ROŽMARIN

Splošno: trajnica

Doma so v Mediteranu. Vse vrste so nizki žimzeleni grmički. Listi so drobni in običajno močno dišijo.

Santolina chamaecyparissus

USDA zone 7

NEMŠKI ROŽMARIN

Nemški rožmarin je zelo uporabna rastlina: lepa nizka okrasna rastlina, prevretek uničuje notranje parazite, eterično olje uporabljajo v parfumerski industriji, vejice obešene v omarah odganjajo žuželke in listi, ki so uporabni tako v pot pourri-jih kot tudi kot nadomestek tobaka.

2 €

Santolina viridis (S. rosmarinifolia) 'OLIVIA'

USDA zone 7

OLIVNA ZEL

Zelo zanimiv in zelo prijeten vonj in okus po olivah - liste dodajte namesto pravih oliv v katerokoli jed.

2,5 €

Satureja

ŠETRAJ

Splošno: trajnica

Obstaja okoli 30 vrst, večina je uporabnih začimbnic ali zdravilnih rastlin. Šetraj kot začimba je pomemben v italijanski kuhinji, posebej v kombinaciji s fižolom. Je glavna začimba v akadijski čorbi fricot in transilvanski jedi sarmale (podobno kot sarma).

Večina vrst je dobro odpornih na mraz, z nekaj izjemami pa vse potrebujejo dobro odcedna tla.

Satureja douglasii

INDIJANSKA META / DOUGLASOV ŠETRAJ / YERBA BUENA

Originalna MOJITO 'meta'!

Yerba buena (Špansko: dobra zel) pripravljena kot čaj lajša glavobole. Okus ima po meti. Razširjena je od obmorske Aljaske do Baja California Sur. Rastlino so poimenovali Katoliški duhovniki iz Alta California, ko so se naselili na območju, kjer je bilo te rastline posebaj veliko. Ustanovili so Misijon svetega Frančiška Asiškega. Po rastlini so kasneje poimenovali novonastalo naselje, ki je zraslo ob misijonu. Leta 1846 je mestece Yerba Buena zavzela ZDA med Mehiško-Ameriško vojno in leta 1847 so mestece preimenovali po misijonu v San Franciscu.

2 €

Satureja montana subsp. montana

USDA zone 6

TRENUTNO NI NA VOLJO !

ZIMSKI / HRIBSKI ŠETRAJ

Zimski šetraj ima enak močan pikanten okus kot poletni šetraj, za dodatni bonus pa je zimski šetraj trajnica. Z njim začinjajte fižol in meso. Pri daljšem kuhanju izgubi veliko arome. Je tudi uporabna zdravilna rastlina: je stimulant in znan afrodizijak. Pomaga pri koliki in napenjanju, zdravi gastro-eneritis, cistitis, slabost, drisko, bronhitis, boleče. Sveži listi natrti v kožo preko pika ose ali čebele takoj olajšajo bolečino. Mazilo nanešeno na sklepe lajša artritične bolečine. Esencialno olje inhibira rast Candida albicans, poleg tega pa je tudi sestavina losijonov za skalp ob nastajajoči plešavosti.

2 €

Satureja montana subsp. variegata

USDA zone 6

TRENUTNO NI NA VOLJO !

KRAŠKI ŠETRAJ

Naša domača oblika trajnega šetraja. Zraste v kompakten nizek grmiček, ki ga lahko gojite tudi v majhni posodi. Za uporabo velja enako kot za hribski šetraj.

2 €

Satureja montana var. citriodara

USDA zone 6

TRENUTNO NI NA VOLJO !

LIMONSKI ŠETRAJ

Ja ... šetraj z vonjem po limoni. Zelo zanimiva rastlinica!

2 €

Satureja subspicata subsp. liburnica

USDA zone 6

TRENUTNO NI NA VOLJO !

PRITLIKAVI ŠETRAJ

Iz montanskega pasu notranjskih hribov. Zelo je odporen na mraz, vlago in hladen veter.

2 €

Schisandra chinensis

USDA zone 4

TRENUTNO NI NA VOLJO !

JAGODA PETIH OKUSOV / WU WEI TZI / ŠIZANDRA

Kitajsko, Pinyin ime (bei) wu wèi zi pomeni '(severna) petih okusov jagoda', ker vsebujejo jagode vseh pet okusov: slano, sladko, kislo, pekoče in grenko. To je eno izmed 50 fundamentalnih zelišč kitajske tradicionalne medicine. Največkrat posušene jagode skuhajo v čaj, obstaja pa tudi vino. Korejci poznajo jagode kot omija in čaj kot omija cha. Po japonsko gomishi. Ljudstvo Ainu uporablja repnihat kot zdravilo za prehlad in morsko bolezen. V Rusiji je znana kot Limonnik in ekstremno popularna.V Ruskih regijah Primorsky in Khabarovsky jo gojijo za komercialno proizvodnjo sokov, vin, ekstraktov in sokov. Uporabljajo jo vsa ljudstva Daljnega Vzhoda, saj jim pomaga premagovati težke klimatske pogoje. Kot zdravilna rastlina je tonik in restorativni adaptogen z klinično dokazanimi varovalnimi učinki na organizem. Šizandra povečuje sposobnost fizičnega napora in varuje pred stresom pred številnimi škodljivimi faktorji, med drugimi: vročinski šok, opekline, podhladitev, ozebline, imobilizacija, plavanje pod obremenitvijo, zmanjšan zračni pritisk, vnetja, radioaktivnost in zastrupitev z težkimi kovinami. Deluje na centralno živčevje, endokrini, imunski, dihalni in krvožilni sistem, prebavila, varuje jetra, deluje proti virusno, antioksidativno, ščiti živčevje, deluje proti nastanku arteroskleroze, uravnava krvni sladkor in kislinsko-bazično ravnotežje ter deluje na delovanje mišic maternice. Glavne aktivne snovi so lignani šizandrin, deoksišizandrin, gomizini in pregomizin.

Nekaj rastlin bo na voljo maja. Prosim rezervirajte.

10 €

Schizonepeta tenuifolia

USDA zone 6

TRENUTNO NI NA VOLJO !

NE PRASKAJ SE / DELJENOLISTNA META

Doma je na Japonskem in Kitajskem (province Jiangsu, Jiangxi and Zhejiang). Tam jo že več stoletij uporabljajo za zdravljenje težav s kožo in za odpravljanje srbenja (predvsem na nebu, grlu in v nosu). Zaradi slednjega efekta je uporabna tudi pri zdravljenju ošpic. Znanstvene študije so pokazale, da prepreči izločanje histamina in upočasni tvorbo substance P, obe snovi spodbujata srbenje. Deluje proti napihnjenosti, vzpodbuja znojenje, zmanjšuje vnetna stanja, natekanje in ustavlja glavobole, mrzlice, prehlade, vročino in krvavenje - pozdravi krvavo blato in maternično krvavitev, saj pospeši strjevanje krvi. A le zoglenjena oblika zelišča deluje hemostatično. Deluje tudi anti-bakterijsko, proti-glivično in proti-virusno in je zelo učinkovita pri zdravljenju turov, mastitisa (vnetje prsi) in kožnih poškodb in vnetij, tako da poživja cirkulacijo krvi v koži in spodbuja znojenje. Kemijske učinkovine vključujejo: mentol, menton, cineol, hesperidin, kafeično kislino in šizonodiol.

3 €

Sempervivum tectorum

USDA zone 4

ZDRAVILNI UŠESNIK / NETRESEK

Je tudi lepa okrasna rastlina. Sveže stisnjen sok zdravi vnetja srednejga ušesa.

Avtohtona vrsta slovenskega Krasa!

2 €

Solanum

RAZHUDNIKI: PEPINO, PARADIŽNIK IDR

Splošno: trajnica

Doma so večinoma iz Južne Amerike, dajejo užitne sadeže. Nekateri predstavniki, ki jih imamo občasno v ponudbi so: sorte paradižnika, pepino, kanibalski paradižnik, jajčevec, wonderberry.

Za sorodne rodove prosim poglejte Physalis (perujska češnja, tomatillo), Capsicum (čiliji) and Cyphomandra (drevesni paradižnik).

Solanum muricatum

USDA zone 9

RUMENI PEPINO / MELONASTA HRUŠKA

Sadež pepino je vsakdanji v Kolumbiji, Ekvadorju, Boliviji, Peruju in Čilu, a redek drugod, saj je občutljiv na prevoz. V Evropi so jih prvi opisali zgodnji španski kronisti, ki so navedli da jih pogosto gojijo domačini na obali; dolina Moche v Peruju je znana po pepinih, ki so bili pogost okrasni motiv Moche indijancev. Pepino je dokaj odporen na mraz. V naravi raste od nižin do 3.000 m nad morjem.

3 € mali

5 € veliki

Solanum muricatum 'PURPURASCENS'

USDA zone 9

TRENUTNO NI NA VOLJO !

RDEČI PEPINO / MELONASTA HRUŠKA

Kultivar z rdečimi listi in temnejšim sadjem.

3 € mali

5 € veliki

Stevia rebaudiana

USDA zone 10

STEVIJA / SLADKA ZEL

Plemena indijancev Guaraní iz Paragvaja, Bolivije in Brazilije že stoletja uporabljajo stevijo oz. ka'a he'ê kot sladilo v yerba mate in zdravilnih napitkih. Leta 1899 je sladek okus stevije Evropejcem prvič opisal švicarski botanik Moisés Santiago Bertoni med raziskovanjem na območju vzhodnega Paragvaja. Uporabna je pri odpravljanju zgage, zdravljenja debelosti in visokega pritiska.

3 € mala

5 € velika

Tanacetum balsamita subsp. balsamita

USDA zone 6

KAFRA ZELIŠČE / BIBLIJSKI LIST

Zaradi prijetnega vonja po kafri ali balzamu jo že več stoletij gojijo v Evropi in Severni Ameriki. V Srednjem veku so liste uporabljali kot označevalce strani v Bibliji in v Novi Angliji so ljudje med dolgimi mašami žvečili liste, da so ostali budni. Listi rastline vsebujejo številna eterična olja, eden od pomembnejših je karvon. Rastlina je bila zelo pogosta v viktorijanskih vrtovih, saj so z njo dišavili posteljnino.

3 €

Thymus

TIMIJAN / MATERINA DUŠICA

Splošno: trajnica

Rod vsebuje približno 350 vrst, ki so doma v zmernih območjih Evrope, Severne Afrike in Azije. To so nizke, večinoma zimzelene, aromatične rastline.

Nekaj vrst je v kulturi kot začimbe in okrasne rastline. Timijan doda značilno aromo v omake, obare, nadeve in meso - v skoraj vse jedi od juhe do solate. V Srednjem veku je rastlina simbolizirala pogum; vitezi, ki so odhajali na križarske pohode, so od svojih dam dobili v dar ruto z izvezeno vejico timijana, ki naj bi jih vzpodbujala. Med ljudstvom pa je veljalo, da čaj iz timijana preprečuje nočne more, timijanov čaj z dodatkom drugih zelišč pa omogoča videti nimfe in vile. Leta 1725 je nek nemški apotekar ugotovil, da eterično olje vsebuje močno razkužilo (thymol), ki deluje proti bakterijam in glivam. Thymol deluje zudi kot ekspektorans, saj razrahlja sluz v dihalih in omogoči, da jo lahko izkašljamo. Timijan pomaga tudi proti driski in vročini. Zunanje deluje olje kot antiseptik proti glivičnim infekcijam, kot je npr. atletsko stopalo.

Thymus citriodorus (=Thymus serpyllum var. citriodorus)

USDA zone 7

LIMONSKI TIMIJAN

Res diši po limoni. Zelo osvežujoče!

2 €

Thymus citriodorus (=Thymus serpyllum var. citriodorus) 'VARIEGATUS'

USDA zone 7

NOVO !

PISANI LIMONSKI TIMIJAN

Res diši po limoni. Rumeno pisani listi.

2 €

Thymus longicaulis

USDA zone 6

GORSKI TIMIJAN / DOLGOSTEBELNA MATERINA DUŠICA

Naše matične rastline prihajajo iz montanskega pasu Notranjskih hribov. Zelo dobro rastejo v vlažnih in mrzlih pogojih na visokih nadmorskih višinah.

2 €

Thymus pulegioides

USDA zone 6

DIVJI TIMIJAN / POLAJEVA MATERINA DUŠICA

Naše matične rastline prihajajo iz Dolenjske. Njihov naravni habitat so suhi, kamniti deli senožetov. To je najboljša vrsta za domač sirup za izkašljevanje.

2 €

Thymus vulgaris

USDA zone 6

VRTNI TIMIJAN

Navadni vrtni timijan je najboljša vrsta za uporabo kot začimba.

2 €

Thymus vulgaris 'SILVER LACE'

USDA zone 6

PISANI TIMIJAN

Pisana verzija vrtnega timijana je tako začimba kot lep okras vašega zeliščnega vrta.

2 €

Vaccinium

VAKCINIJ / BRUSNICA / BOROVNICA

Splošno: trajnica

Brusnice lahko predelate v sok, omake, džem ali kandirate. So eden od 'supersadežev'. Indijanci so jih prvi uporabljali (sassamanash): kot hrano, posebej pri pripravi pemikana, za zdravljenje ran in kot barvilo. Pokazali so jih tudi stradajočim angleškim priseljencem v Massachusettsu. V 1820ih so brusnice uvozili v Evropo. Vsebujejo vitamin C, vlaknine, mangan in uravnovešen profil drugih mikronutrientov ter polifenolne antioksidante, ki potencialno preprečujejo nekaj vrst raka. Brusnični sok vsebuje tudi tanine, ki ustavijo in celo obrnejo tvorbo zobnega kamna, ki ga tvori Streptococcus mutans in ki povzročajo gnitje zob. Deluje tudi proti tvorbi ledvičnih kamnov. Tanini delujejo tudi proti tvorbi krvnih strdkov in potencialno zmanjšujejo vnetja izločal.

Vaccinium macrocarpon (=Oxycoccus macrocarpon)

USDA zone 2

AMERIŠKA BRUSNICA

Doma so iz severovzhoda Severne Amerike. Nizko rastoča rastlina, ki bogato rodi glede na svojo velikost.

1,5 €

Vaccinuim vitis-idaea

USDA zone 2

NOVO !

EVROPSKA BRUSNICA

Domača vrsta brusnice. Doma je v visokogorju in na severu Evrope.

2 €

Valleriana officinalis

NOVO !

BALDRIJAN / ZDRAVILNA ŠPAJKA

Baldrijan je v uporabi že vsaj od antike. Hipokrat in Galen sta ga prva opisala kot zdravilo za nespečnost.

Baldrijan je pomirjevalo, deluje proti nespečnosti (pripomoček za spanje za tiste, ki težko zaspijo ali pa se zbujajo sredi noči), proti nervozi, histeriji, razdražljivosti, stresu, nemirnosti in tremi. Njegov pomirjevalni vpliv naslednji dan ne povzroča zaspanosti. Uporablja se tudi pri zdravljenju kolike, krčev, migrene, proti bolečinam in kot mišični relaksant. Baldrijan je alternativa benzodiazepinskim zdravilom. Nenavadna lastnost baldrijana je da njegovo eterično olje privablja mačke, podobno kot mačja meta, in ga lahko torej uporabljamo za zdravljenje nervoze pri mačkah.

Omejeno število sadik!

4 €

Verbena officinalis

USDA zone 4

TRENUTNO NI NA VOLJO !

ZDRAVILNI SPORIŠ

Zelo spoštovana rastlina že v Antiki. Od nekdaj so jo povezovali z božanstvi in drugimi nadnaravnimi silami in uporabljali kot zdravilno zelišče.

2,5 €

Veronica officinalis

USDA zone 3

ZDRAVILNI JETIČNIK

Zelene dele uporabljajo za zdravljenje kašlja, vnetja srednjega ušesa in prebavnih težav. Rastlina je bogata z vitamini, tanini in glikozidom aukubozidom, ki ima protivnetni učinek. Ekstrakte prodajajo kot zeliščne pripravke proti vnetju sinusov in ušes. Zaradi rahlo grenkega in trpkega okusa ter vonja po čaju so ga v 19. stoletju v Franciji uporabljali kot čajni nadomestek, pravili so mu the d'Europe (evropski čaj).

2 €

Viola

VIJOLICA

Splošno: trajnica

Med 400 in 500 vrst je razširjenih po celem svetu. Številne vrste so okrasne rastline. Mladi listi so užitni presni in kuhani. Novoodprti cvetovi so okras solatam in sestavina nadevov. Veliko suflejev, krem in podobnih sladic ima lahko okus po vijolicah. Violettes de Toulouse so kandirani ali kristalizirani cvetovi vijolic, običajno vrste Viola odorata, v jajčnem beljaku in sladkorju ali namočeni v vroč sirup, kristalizirani in posušeni. Delajo jih v Toulousu v Franciji, so okras sladicam. Francozi so znani tudi po sirupu iz vijolic, ki ga v ZDA uporabljajo za izdelavo raznih slaščic. Likerji z aromo vijolic so: Creme Yvette, Creme de Violette in Parfait d'Amour. Dobro znane so tudi sladkarije iz vijolic iz Parme.

Vsi deli različnih vrst vijolic so zdravilne rastline. Vsebujejo veliko vitamina A in C in antioksidant antocianin. Iz cvetov v kitajski zeliščni medicini pripravljajo čaj. V Indiji vijolicam pravijo Banafsa / Banafsha / Banaksa in jih uporabljajo pri zdravljenju bolečega grla in tonzilitisa. Sladek, prepoznaven vonj je popularen pri vseh generacijah in je bil uporabljen v že neštetih kozmetičnih izdelkih in parfumih. Vonj vijolic pride in izgine, saj vsebuje ionon, spojino, ki na trenutke prepreči našo sposobnost vohanja.

Viola odorata 'ALBA'

USDA zone 6

TRENUTNO NI NA VOLJO !

DIŠEČA VIJOLICA, BELA

Snežno bela oblika. Prijeten vonj.

2 €

Viola odorata 'VIOLET'

USDA zone 6

DIŠEČA VIJOLICA, VIJOLIČNA

Temno vijolična oblika. Močno dišeča.

2 €

Zingiber officinale

USDA zone 10

INGVER

Poslastica, zdravilo in začimba. Ime izvira iz grškega zingiberis, preko Pali sin givera iz dravidske jezikovne skupine, kjer nam tamilska beseda inji ver da slutiti slovensko ime ingver. Pripravi se lahko kot sladice ali čaj. Prah iz posušene korenike je zacimba za mnoge pekovske izdelke, npr. ingverjevo pecivo in piškote. Deluje kot konzervans za hrano in dokazano uniči škodljivo bakterijo Salmonella. Pozdravi drisko in preprečuje slabost. Orientalski mornarji ga že od nekdaj uporabljajo proti morski bolezni.

3 €