Paradajzijada v Zavodu Raznolikost

              

V Zavodu Raznolikost smo v sodelovanju z Društvom podeželskih žena Gabrovka v soboto 5. septembra navkljub slabemu vremenu izpeljali prvo Paradajzijado. Obiskovalci so si lahko ogledali razstavo paradižnikov, vzgojenih v Zavodu Raznolikost. Razstavljenih je bilo točno sto sort, ki so bile trenutno zrele: od mini paradižnikov do pelatov, grozdastih, volovskih src in vseh vmes, v vseh možnih barvnih odtenkih od zelenih do pisanih. Predstavili smo tudi sorto 'ZLATO JABOLKO', ki je sorta vzgojena v zavodu Raznolikost. Gre za zelo mesnato volovsko srce, ki po intenzivno oranžni barvi in srčasti obliki spominja na kaki. Razstava je bila postavljena na prostem sredi zbirke rastlin posodovk.

 

V rastlinjaku je potekal drugi del dogajanja: razstava in degustacija jedi iz paradižnika. Okusne in zanimive jedi so pripravile članice Društva podeželskih žena Gabrovka. Obiskovalci so tudi glasovali za najboljšo jed, prepričljivo je zmagala paradižnikova sladka potica, vendar tudi drugih dvanajst jedi ni veliko zaostajalo. Trem najboljšim smo podelili praktične nagrade: semena sortnih paradižnikov, spomladi pa dobijo še sadike. Celotni seznam sort paradižnikov, ki jih gojimo v Zavodu Raznolikost najdete tu: Paradižniki.

 

Poleg paradižnikov so si obiskovalci lahko ogledali tudi rastlinak (tropske rastline, mesojedke, kaktusi&sukulente), skalnjak, zeliščni vrt, travniški sadovnjak, vrt enoletnic in arboretum v nastajanju. Organiziran je bil tudi voden ogled po mini zoo-ju in poni krog za otroke.

 

Za prihodnje leto že načrtujemo drugo Paradajzijado, ki bo večja, boljša in predvsem – v boljšem vremenu! Še enkrat najlepša hvala vsem sodelujočim in obiskovalcem ter vljudno vabljeni prihodnje leto.