Sadike A-G

Latinsko

Opis

Cena €

Slika

Achillea

RMAN

Splošno: trajnica

Zdravilna rastlina: diaforetik, astringent, tonik, stimulant. Ime Achillea je izpeljano iz imena grškega heroja Ahila, ki je z njo zdravil bojne rane svojih vojakov. Kot zelenjava je bil zelo popularen v 17. stoletju. Mlade listi se pripravi kot špinačo. Posušen je začimba ali dodatek cajnim mešanicam.

Achillea millefolium agg.

USDA zone 3

TRENUTNO NI NA VOLJO !

RMAN – hribovski genotip bel

Hribovski klon z velikimi belimi cvetovi. Najden na Slivnici na robu bloške police. Zelo odporen na mraz, cveti pozno v jesen.

2 €

Achillea millefolium agg.

USDA zone 3

TRENUTNO NI NA VOLJO !

RMAN – hribovski genotip vijoličen

Hribovski klon z velikimi vijoličnimi cvetovi. Najden na Slivnici na robu bloške police. Zelo odporen na mraz, cveti pozno v jesen.

2 €

Achillea millefolium agg.

USDA zone 3

RMAN – nižinski genotip bel

Nižinski klon z belimi cvetovi. Najden na Dolenjskem. Odporen na mraz, dobro se razraste.

2 €

Agastache

METIN OŽEP

Splošno: trajnica

Večina vrst je doma v S Ameriki, ana pa prihaja iz V Azije.

Socvetja so velika, cvetijo dolgo časa poleti, zato so vse vrste lepe okrasne rastline. Listi različnih vrst imajo značilne vonje in so zanimivi v solatah ali čajih.

Agastache mexicana

USDA zone 8

MEHIŠKI METIN OŽEP

Doma je iz juga S Amerike in zraste okoli 50 - 60 cm visoko. Mladi po limoni dišeči listi se uporabljajo v zelišnih čajih in različnih jedeh.

Za v mojito!

2 €

Agastache rugosa

USDA zone 8

TRENUTNO NI NA VOLJO !

KOREJSKI METIN OŽEP / HUO XIANG

Eno od 50 osnovnih zelišč kitajske tradicionalne medicine. Ima anti-bakterijske, anti-glivične, protivnetne, aromatske, protirakovne, karminativne, diaforetske, protivročinske, hladilne, pozitivne želodčne in druge lastnosti.

2,5 €

Alchemila glaucescens

USDA zone 5

NOVO !

MODRA PLAHTICA

Plahtica je že dolgo časa v uporabi kot zdravilno zelišče, zunanje pri vrezninah in ranah, notranje pa proti driski in različnih ženskih težavah, predvsem menstrualnih.

Mladi listi so užitni presni ali kuhani in imajo suh, grenkljat okus. V angleško govorečih državah jih mešajo z listi vrst Polygonum bistorta in Polygonum persicaria za pripravo grenkega zeliščnega narastka imenovanega Easter ledger, ki ga jedo ob postu. Listi so tudi sestavina komercialnih čajnih mešanic.Korenine so užitne kuhane.

2 €

Allium

LUK

Splošno: trajnica

Obstaja okoli 750 vrst, vse tvorijo spojine (cisteinov sulfoksid), ki jim daje značilen vonj po česnu ali čebuli. Ta vonj je lahko močnejši ali šibkejši, odvisno od vrste. Mnogo vrst je užitnih, niso pa vse enako okusne. Večinoma so užitni tako listi kot čebulice. Mnoge vrste imajo tudi zdravilne lastnosti, večinoma proti-bakterijske in proti-glivične.

Allium schoenoprasum subsp. schoenoprasum

USDA zone 5

DROBNJAK

Začimbna in zdravilna rastlina, bogata z vitaminoma A in C ter z kalcijem in železom. Značilen za francosko kuhinjo. Sadite ga v obrobe cvetličnih gredic, saj odganja škodljivce. Sok iz listov zdravi številna glivična obolenja.

2 €

Allium schoenoprasum subsp. schoenoprasum

'NAOMI'

USDA zone 5

NOVO !

DROBNJAK 'NAOMI'

Vse lastnosti enake kot pri navadnem drobnjaku, le da je ta sorta malo manjša in primernejša za gojenje v posodah.

2 €

Allium ursinum

USDA zone 5

ČEMAŽ

Rastlina za v senco. Za solate, začimba, kuhan kot zelenjava, v juhah ali kot pesto. Stebla shranjena s soljenjem v Rusiji jedo kot solato. Tudi cvetovi in čebulice so zelo okusni.

2 €

Althaea officinalis

USDA zone 5

AJBIŠ

Mediteranska zdravilna in okrasna rastlina. Sladica, pripravljena iz korenine, se je bila znana že v starem Egiptu in se je do danes razvila v marshmallow. Egipčanska verzija je sladkana z medom in tudi blaži vneto grlo. Francoska verzija, pâté de guimauve, vsebuje stepen jajčni beljak in rožno vodo za okus. Za Rimljane je bil ajbiš zelenjava in ena od delikates. Mnogi revnejši prebivalci stare Sirije - predvsem Felahi, Grki in Armenci - so dolga obdobja jedli samo zelenjavo, predvsem ajbiš in sorodne vrste.

Korenine je potrebno prekuhati, nato se jih lahko s čebulo popeče na maslu. Koreninski ekstrakt (halawa) je ena od arom sladice Halve. Cvetovi in mladi listi so tudi užitni in jih lahko primešate v solate, skuhate ali ocvrete.

Cela rastlina, prevsem pa korenine, vsebujejo sluzi, vsi deli so zdravilni. Ime prihaja zaradi zdravilnih lastnosti iz grščine altho = zdraviti. Listi, nabrani poleti pred cvetenjem zdravijo bolezni dihal in izločal (uretitis in ledvične kamne). Jeseni nabrana korenina deluje proti prebavnim in kožnim težavam: vnetja v ustni votlini, gastritis, peptični čir, enteritis, kolitis. Drugi učinki: povečuje tvorbo materinega mleka, sprošča bronhije, deluje proti zaprtju in proti sindromu nemirnega črevesja. Zunanje se korenino uporablja proti krčnim žilam, žuljem, abcesom in turom. Cvetovi in mladi listi so v mnogih recepturah kozmetike za kožo.

3 €

Artemisia

PELIN

Splošno: trajnica

Zdravilna rastlina, ki pomaga pri zaprtju in gastričnih bolečinah, je antiseptik in febrifug. Čaj zmanjšuje bolečine popadkov. Posušen in v kapsulah deluje kot antihelmintik.

Aromatični listi in cvetovi so sestavina različnih čajnih mešanic. Z mladimi poganjki se lahko začini sladice in narastke. V Italiji ga uporabljao kot kuhinjsko zelišče. Ime ima po grški boginji Artemidi.

Artemisia abrotanum 'COCA COLA'

USDA zone 4

KOKALOLA PELIN

Ja ... čisto res ima čisto pravi vonj po kolakoli. In ne, ni GSO. Je pač še ena od modernih sort, tako kot npr. zelena jabolka ali dizajnerski psi.

Zdravilna rastlina, čaj za užitek ali preprosto za v vaš vrt, kjer se bodo vonju lahko vsi čudili.

3 €

Artemisia absinthium

USDA zone 4

PRAVI PELIN

Za izdelavo pelinkovca skuhamo čaj, ki ga vlijemo v sadjevec, tako se znebimo strupenega toluena.

3 €

Artemisia alba (= A. camphorata)

USDA zone 6

NOVO !

KAFRA / BELI PELIN

Listi prijetnodišijo po kafri. Avtohtona vrsta.

3 €

Artemisia dracunculoides

USDA zone 4

NOVO !

RUSKI PEHTRAN

Aroma ni tako intenzivna kot pri pravem pehtranu, zato pa veliko bolje prezimi.

3 €

Artemisia dracunculus

USDA zone 7

NOVO !

PRAVI PEHTRAN

Pehtranova potica - ali je potrebno pisati še kaj?

3 €

Asperula odorata (= Galium odoratum)

USDA zone 5

DIŠEČA LAKOTA / LAZARKINJA

Zaradi kumarina ima ta rasltna močan in prijeten vonj, ki postaja močnejši med venenjem in sušenjem. Posušena je sestavina pot-pourri-ja in odganjalec moljev. V glavnem v Nemčiji jo uporabljajo za začinjanje majskega vina (Maiwein / Maibowle), piva (Berliner Weisse), vinjaka, klobas, želeja, džemov, brezalkoholne pijače Tarhun, sladoleda, šerbeta in čaja z blagim sproščujočim učinkom. Pomešana z nemškim koruznim šnopsem ali vodko je na zabavahvmed mladimi popularna kot pijača (Korn Brause / Korn ahoi) ali kot začimba v želeju iz vodke.

2,5 €

Basella alba

USDA zone 9

NOVO !

TRAJNA PLEZAJOČA / MALABARSKA ŠPINAČA

Trajna ovijalka z Madagaskarja, ki jo na veliko uporabljajo kot listno zelenjavo v kuhinjah Afrike in JV Azije. Bogata je z vitaminoma A in C, železom, kalcijem in vlakninami. Ima malo kalorij na volumen, a veliko proterinov na kalorijo. Med številnimi drugimi možnostmi je uporabna za zgoščevanje juh in jedi z česnom in čiliji v voku. Je vseprisotna v kuhinjah Kitajske, Vietnama, Koreje, Indije in načinov priprave je tam toliko, da bi bilo o njih tu pisati tako, kot če bi hoteli opisati uporabo listne zelenjave v kuhinjah Zahoda.

3 €

Capsicum

ČILI / FEFERON

Splošno: trajnica

Ime prihaja iz jezika Nahuatl chilli, doma so v obeh Amerikah. Samo nekaj vrst je pogostih v uporabi, zato pa obstaja mnogo kultivarjev in načinov obdelave, ki imajo različna imena.

V Amerikah so del prehrane že vsaj od 7500 pr. n. št. Po Kolumbovem odkritju Amerik so feferoni obšli svet kot hrana in zdravilna zelišča. Diego Álvarez Chanca, zdravnik na kolumbovem drugem potovanju, je prinesel prve čilije v Španijo in opisal njihove zdravilne učinke leta 1494. Čiliji so sestavina skoraj vseh karijev in številnih drugih jedi. Snovi, ki jih naredijo pekoče so kapsaicin (8-metil-N-vanilil-6-nonenamid) in sorodne spojine imenovane kapsaikinoidi. Kapsaicin je glavna sestavina poprovega spreja. Ob zavžitju se kapsaikinoidi vežejo z bolečinskimi receptorji v ustih in grlu. Receptorji pošljejo v možgane signal, da je oseba pojedla nekaj vročega. Možgani se odzovejo tako, da povišajo srčni utrip, znojenje in nivo endorfinov. 'Pekočino' čilijev merimo v Scovillovih enotah (SHU). Rumena paprika ima npr. 0 SHU in najbolj pekoč čili je Naga modrasov čili z 1,359,000 SHU (moderen kultivar razvit iz naga jolokia iz SE Indije z 1M SHU). Čisti kapsaicin ima 16 M SHU. Rdeči čiliji vsebujejo veliko vitamina C in karotena (provitamin A) in so dober vir večine B vitaminov (predvsem B6), kalija, magnezija in železa. Njihova visoka vsebnost vitamina C izboljšuje absorbcijo železa iz drugih živil, npr. fižola in žitaric. Mnogi rumeni in zelenih čiliji so v bistvu nezreli sadeži.

Capsicum anuum 'CAYENNE'

USDA zone 8

TRENUTNO NI NA VOLJO !

ČILI / FEFERON KAJENSKI POPER

Kajenski poper se uporablja za začinjanje pekočih jedi, kot prah ali cel (Sečuanska kuhinja) ali kot omaka s kisom. Ima nekje med 30.000 do 50.000 Scovillovih enot (mera pekočine). Vsebuje veliko vitamina A, poleg njega vsedbuje tudi vitamine B6, E, C, ribiflavin, kalij in mangan.

1,5 €

Capsicum anuum 'JALAPEÑO'

USDA zone 8

TRENUTNO NI NA VOLJO !

JALAPEÑO FEFERON / ČILI

Srednje velik čili z toplim, pekočim okusom. Nabiramo ga dokler je zelen, ko je popolnoma zrel pa je rdeč. Prihaja iz Mehike in se imenuje po Xalapi v Verakruzu. Jalapeñoti imajo 2.500 - 8.000 Scovillovih enot, pekočina je odvisna od načina vzgoje in priprave.

1,5 €/td>

Cedronella canariensis

USDA zone 9

KANARSKA MELISA / GILEADOVA ZEL

Je zelo aromatična in je glavna sestavina znanega čaja Thé de Canaries. Liste nabiramo pred cvetenjem in jih posušimo. Lahko se uporabi tudi za pot-pourri.

3 €

Cirsium oleraceum

USDA zone 5

ZELENJADNI OSAT

Kot zelenjavo ga gojijo na Japonskem in v Indiji. Mlade liste, stebla in korenine se prekuha pred uživanjem. Korenine nabiramo pred cvetenjem. Vsebujejo inulin, vrsto škroba, ki je ljudje ne moremo prebaviti, zato je zanimiva izbira za shujševalne diete. Raste v senci.

1,5 €

Cryptotaenia japonica 'MITSUBA'

USDA zone 7

JAPONSKI TRAJNI PETERŠILJ / MITSUBA / SAN IP / SAN YE QIN

Podoben peteršilju z rahlo grenkim okusom, ki rahlo spomninja na zeleno. Na Japonskem je pogost v juhah, predjedeh in sušiju. Kalčke dodajajo v solate. Mitsubini temno zeleni listi in stebla vsebujejo veliko vitamina C in kalcija.

3 €

Cymbopogon

LIMONSKA TRAVA

Splošno: trajnica

Za uporabo kot začimbo se liste posuši in zmelje za pripravo orientalskih jedi.

Limonske trave vsebujejo aktivne sestavine kot so citral, mircen (proti-bakterijsko in proti-bolečinsko delovanje), citronela, citronelol in geranilol. Olje se loči od vode s parno destilacijo ali ekstrahira z alkoholom. Tako pridobijo organsko olje limonske trave in Negros olje (mešanica deviškega kokosovega in olja limonske trave), ki se ga uporablja v aromaterapiji. Hidrosol oz. hidrolat, stranski produkt destilacije je čista naravna voda ali rastlinska vodna esenca, ki je sestavina preparatov za nego kože (losijoni, kreme) in v čisti obliki sredstvo za čiščenje obraza.

Cymbopogon citrates

USDA zone 10

VELIKA LIMONSKA TRAVA

Doma je v JV Aziji, na veliko jo gojijo na Filipinih. Iz listov se skuha čaj, ki pomaga pri težavah s prebavili. Deluje tudi proti depresiji in izboljšuje počutje.

3 €

Cymbopogon flexuosus

USDA zone 10

MALA LIMONSKA TRAVA

Doma je v Indiji, Šri Lanki, Burmi in Tajski. Učinkuje proti nepravilnostim povezanim s stresom in ima tudi proti-glivično in proti-mikrobno delovanje. Enostavna za vzgojo v majhni posodi.

3 €

Echinacea purpurea

USDA zone 3

AMERIŠKI SLAMNIK

Rastlina spodbuja delovanje imunskega sistema in je najucinkovitejši detoksikant v Zahodni zeliščni medicini za obtočila, dihala in limfni sistem. Verjetno najpogosteje uporabljano Indijansko zelišče. Privzela ga je tudi Ajurvedska medicina.

3 €

Elettaria cardamomum

USDA zone 11

KARDAMOM

Doma je v J Indiji, na Šri Lanki, Maleziji in Z Indoneziji. Sanskirt: Ela, Truti, Sukshmaila, Hindujsko: Elachi, Elaichi, Tamilsko: Elakkaai, Malayalam: Elam. Zeleni plodovi so začimba v Indijski in drugih azijskih kuhinjah. Je sestavina mnogih indijskih karijev in glavna aroma masala chai-ja. Na Bližnjem vzhodu in v Iranu s kardamomom začinjajo kavo in čaj. V Turčiji z njim začinijo črni turški čaj Kakakule. V Evropo je bil prvič pripeljan okoli leta 1200 n.š.

7 €

Eupatorium cannabinum

USDA zone 5

TRENUTNO NI NA VOLJO !

KONJSKA GRIVA

Čaj iz posušenih listov olajša simptome prehlada, če ga popijemo ob prvih znakih bolezni. Učinkuje proti vročini, gripi, prehladu in drugim virusnim boleznim. Je tudi nežno odvajalo in diuretik. Ker vsebuje alkaloide, jo je potrebno uporabljati le pod profesionalnim nadzorom.

2 €

Fragaria

JAGODNJAK

Splošno: trajnica

Arheološki podatki kažejo, da so ljudje jagode uživali že v kameni dobi. Gozdne jagode so prvi šojili stari Perzijci, kjer so rastlino imenovali toot farangi. Je saetavina džemov, omak, likerjev, kozmetike in je uporabna v alternativni medicini. Čaj iz listov, stebel in cvetov zdravi drisko.

Fragaria x ananassa

USDA zone 4

TRENUTNO NI NA VOLJO !

VRTNI JAGODNJAK

Stara odporna sorta brez bolezni, zelo sladka, velike jagode plodi enkrat letno. Brez težav ga gojimo ga že 30 let.

1,5 €

Fragaria moschata

USDA zone 4

TRENUTNO NI NA VOLJO !

MUŠKATNI JAGODNJAK

Divja jagoda z malo večjm plodom, uspeva na soncu na suhih tleh. Izjemna aroma!

1,5 €

Fragaria vesca

USDA zone 4

GOZDNI JAGODNJAK

Divja gozdna jagoda – drobna, a okusna, raste v senci.

1,5 €

Fragaria vesca 'GOLDEN ALEXANDRA'

USDA zone 4

TRENUTNO NI NA VOLJO !

ZLATI JAGODNJAK

Okusne jagode in lepi rumeni listi.

1,5 €

Fragaria vesca 'WHITE DELIGHT'

USDA zone 4

TRENUTNO NI NA VOLJO !

JAGODNJAK - bele jagode

Zrele jagode so bele, zato jih -baje- ptice ne vidijo. V vsakem primeru zanimiva jagoda.

1,5 €

Glechoma

GRENKULJICA

Splošno: trajnica

Doma je v Evropi in JZ Aziji. Privablja številne divje vrste čebel. Ima veliko zdravilnih lastnosti in jo v številnih deželah pripravijo tudi kot okusno solato. Ima značilen, rahlo pekoč okus. Za čaj bogat z vitaminom C se svežo zel namoči v vročo vodo. Lahko jo dodate v enolončnice. Sasi so jo uporabljaji pri varjenju piva namesto hmelja, za bistrenje in konzervans; od tod pivarska imena kot sta npr. Alehoof in Tunhoof. V izdelavi sira za vegetarijance je nadomestek živalskega sirila. Grenkuljica je prisotna v tradicionalni medicini Evrope že več tisoč let. Galen jo proporoča proti vnetjem oči. John Gerard jo priporoča proti zvonenju v ušesih, pri boleznih ledvic, proti zaprtju in kot pljučno zel. Med drugimi tradicionalnimi uporabami so: zdravljenje bronhitisa, splošni tonik pri prehladih in kašljih in za sproščanje zamašenega nosa. Esencialno olje vsebuje mnoge sestavine z dokazanim močnim zdravilnim učinkom; med drugim take, ki delujejo pred nastankom čirov, delujejo proti-vnetno ali, kot ursolična kislina, ki deluje proti-virusno proti Epstein-Barr-ovem virusu.

Glechoma hederacea

USDA zone 6

GRENKULJICA / ALEHOF

Prava divja oblika z vsemi zdravilnimi lastnostmi.

2 €

Glechoma hederacea 'VARIEGATA'

USDA zone 6

PISANA GRENKULJICA

Pisana verzija, ki je tudi lepa okrasna rastlina. Užitna, ne pa tako dobra kot zdravilna rastlina.

2 €

Gynostemma pentaphyllum

USDA zone 8

TRENUTNO NI NA VOLJO !

JIAOGULAN / RED BULL RASTLINA

V naravi raste v južnih delih Kitajske, Korejskega polotoka in Japonske. Zelo dobro znana rastlina v tradicionalnem Kitajskem zeliščarstvu.

Jiaogulan se najpogosteje pripravi kot čaj. Je močan adaptogen in antioksidant, ki znanstveno potrjeno regulira krvni pritisk, znižuje holesterol, izboljšuje vzdržljivost in tako podaljšuje življenje. Domačini rastlino imenujejo 'zel nesmrtnosti', saj ljudje v provinci Guizhou, kjer ta čaj redno pijejo, doživijo visoko starost. Rastlino imenujejo tudi 'južni ginseng', saj so med njenimi kemijskimi sestavinami tudi triterpenoidni saponini gipenozidi, ki so strukturno sorodni ginsenoidom iz dobro znane zdravilne rastline ginseng. Jiaogulan ima tudi pomirjujoč učinek in v kombinaciji s Codonopsis pilosula dobro deluje proti letalski in višinski bolezni.

3 €