Kaktusi in sukulenti


Katalog semen in sadik kaktusov in sukulent Zavoda Raznolikost je urejen po abecednem vrstnem redu po LATINSKIH imenih. V kolikor (latinskega) imena iskane rastline ne poznate, so ob opisih tudi slovenska imena rastlin pa slike. Lahko pa me pokličete na 040/121-370 (delavniki od 10 - 17 h) ali uporabite iskalnik. Uživajte in prebrskajte katalog, gotovo boste našli veliko zanimivih rastlin.
Za vrste, kjer je aktualno: rastline umetno razmnožene v skladu s CITES, resolucija 2.12
Pri nakupu 3 enakih sadik vam PODARIMO navodila za oskrbo. Pri nakupu 3 enakih zavojčkov semen vam četrtega PODARIMO! Pri nakupu nad 50 € - 10% POPUST. (Popusti se ne seštevajo – upošteva se najbolj smiselnega. Popust se obračuna tako, da si stranka za vrednost popusta izbere dodatne rastline iz določenega nabora.)
Minimalna poštnina za Slovenijo je 3 €. Rastlin ne pošiljamo, če je T pod lediščem.
Ali je rastlina v Sloveniji prezimna?
Preberite si o sistemu USDA zone. Pri vsaki vrsti, ki jo ponujamo, je navedena njena minimalna USDA zona.

Informacije - SADIKE


Kako izgledajo sadike kaktusov in sukulent, ki jih nameravam naročiti?
Sadike so ali sejanke (večinoma kaktusi) ali potaknjenci (sukuleti, brsteči kaktusi in opuncije). Sejanke so stare najmanj 1 leto, večinoma pa več kot 2 leti. Potaknjenci so stari najmanj pol leta, večinoma pa več; zaradi same narave razmnoževanja so potaknjenci večji od enako starih sejank.
Kako pakirate sadike za pošiljanje po pošti?
Sadike pošiljamo brez lončkov in zemlje. Pakiramo jih ali v PVC vrečke ali zavijemno v papir. Pozimi je obvezen dodatek tudi mehurčasta folija za izolacijo.
Glede prezimne trdnosti ... torej lahko opuncijo pustim zunaj?
Opuncija prezimi zunaj, da! Vendar je treba upoštevati, da je sposobnost kaktusov in sukulent v splošnem obratno sorazmerna z mokroto substrata; po domače povedano: bolj kot bo zemlja suha nižje temperature bodo rastline prenesle. Če jih prezimite v zavetrju in pod streho, lahko mnogo vrst kaktusov brez težav prenese zelo hud mraz.
Kako naj prezimim kaktuse in sukulente? Voda, svetloba ...?
Najbolje jih je prezimiti v rastlinjaku, večini vrst ustreza nekje med 5 in 10°C. Posebaj Mamillaria naj prezimi hladno, sicer slabo cvetijo. Ker pa nima vsakdo na voljo rastlinjaka je najlažje rastline prezimiti v hladni garaži, kleti, verandi... Kjerkoli je suho in ni toplo. Na toplem namreč pozimi ne morete zagotoviti dovolj svetlobe pravega spektra in rastline se samo razpotegnejo in niso več lepe. Naj raje mirujejo. Predvsem pa - med prezimovanjem jih ne zalivajte.
Rekli so mi naj kaktus zalivam po žličkah na 14 dni, ali je to res?
Bedarija! Se vam zdi, da nekdo hodi po puščavah s kanglico in merico in vsake dva tedna obišče vse rastline? Dobro jih zalijte spomladi, ko jih vzamete iz prezimovališča, nato pa pustite dežju naj naredi svoje. Pozimi, med prezimovanjem, pa ne zalivajte.

Informacije - SEMENA


Semena so sveža, nabrana v našem vrtu v sezoni 2011.
Semena so drobna, kako naj jih posejem?
Steriliziranemu substratu za sejanje (zemlja za setev) primešajte malo kremenčevega peska. S substratom napolnite kalilnik do višine ca.2,5 cm. Substrat s pršilko dobro in enakomerno zalijte s mlačno prekuhano deževnico. Semena sejte po površini. Ponovno rahlo in nežno popršite, da se semena razporedijo po površini. Označite vrste rastlin! Zaprite kalilnik in ga postavite na toplo (ca 25°C) in svetlo mesto (ne na direktno sonce). Vsak dan prezračite kalinik in po potrebi popršite. Semena puščavskih rastlin večinoma kalijo hitro, v ca. 14 dneh bodo v pravih pogojih morala večina vzkaliti. Najprej se razvijeta klična lista (ali 1 list pri enokaličnicah), nato boste med njima opazili razvoj mesnatega stebelca z drobnimi trnčki. Prvih 6 mesecev naj bodo rastlinice dobro zalite (kot sejanke zelenjeve npr.), nato pa jih postopoma navadite na polno sonce in bolj suhe pogoje.