Pogoji prodaje in druge pomembne informacije

Aktivnost društva botanični vrt Raznolikost je izobraževalna: ogledi botaničnega vrta, prirejanje delavnic, predavanj in drugih aktivnosti. Naši obiskovalci si pogosto zaželijo kakšno izmed rastlin v naši zbirki, spet druge hitro prerastejo dodeljene jim površine in moramo njihov obseg zmanjšati. Paradižnike gojimo za lastne potrebe, za Paradajzijado in zato ker so preprosto fantastični. Vzgojimo 2 rastlini/sorta/leto. Z redkimi izjemami gojimo od vsake vrste v zbirki 1-2 rastlini. Nekako bi se reklo, da nismo tržno orientirani v vzgojo sadik in semen. Nismo vrtnarija niti to ne želimo postati. Finančno in časovno breme je preveliko glede na obseg vzgoje sadik in semen, pravna podlaga zapletena. Rastline gojimo preprosto zato, ker jih imamo radi in ker želimo sodelovati pri trudu podobnih navdušencev, da stare sorte kuturnih rastlin ne izumrejo. Res pa je, da prodaja rastlin in semen pomembno prispeva k uresničevanju naših vsakoletnih projektov – sredstev od države ali EU ne dobimo, ker smo premajhni.

 

Trenutno je najboljša rešitev prodaja sadik/semen izključno našim članom. Torej z vašim prvim naročilom avtomatično postanete član Društva botanični vrt Raznolikost, zaračunamo vam minimalno letno članarino 1 cent. In kaj dobite za ta en cent? Hkrati z vašim naročilom prejmete člansko izkaznico s katero ste v tekočem letu upravičeni do 50% popusta pri vseh obiskih vrta, delavnicah, predavanjih in drugih dogodkih. Na en dogodek v letu (sporočimo naknadno) pa vas bomo povabili brezplačno. To pa ni kar tako, kajne? Že sama letna članarina sicer znaša 10 eur, a se zaradi popustov vseeno izplača.


Navedene cene veljajo za osnovno enoto, ki jo lahko naročite (večinoma 1 rastlina ali 10 semen). Cene so informativne in se lahko spremenijo brez obvestila. Cene ne vsebujejo DDV, saj Društvo Raznolikost ni zavezanec za plačilo DDV po 1. točki 45. člena ZDDV-UPBK.


Večina sadik je na voljo v omejenem številu, saj vzgoja sadik ni naša primarna dejavnost. Zato - prej kot naročite, bolj verjetno bo rastlina, ki jo želite, še na voljo.


Višina sadik je odvisna od vrste, od starosti posamezne sadike in od letnega časa.


NE prodajamo cepljenih sadnih dreves. NE prodajamo sadik za žive meje.


Iščete rastlino, ki je ni na našem seznamu? Želite več informacij o rastlini iz seznama? Želite semena, tu pa navajamo samo sadike, ali obratno? Vprašajte nas!


Garantiramo kakovost sadik in semen ob pošiljanju. Za sorte garantiramo specifične lastnosti sort, kakor so opisane na naši strani, sicer vam vrnemo vaš denar ali pa rastlino zamenjamo. Vsa semena v prodaji so stara največ eno leto in zato dobro kaljiva.


Za poškodbe med prevozom in vašim morebitnim napačnim ravnanjem NE ODGOVARJAMO. Opisi uporabnosti predvsem zdravilnih rastlin so povzeti in prirejeni po Wikipediji. Društvo Raznolikost ne posreduje informacij glede uporabe rastlin opisanih na naših spletnih straneh. Kvečjemu samo želimo informirati javnost o čim več možnih uporabah teh rastlin v zgodovini in/ali s strani strokovnjakov. Za (napačno) uporabo rastlin (in/ali njihovih delov) ter semen iz naše ponudbe ne prevzemamo nobene odgovornosti.


NAVODILA ZA GOJENJE lahko naročite za vsako vrsto. Navodila vsebujejo med drugim natančne podatke o zahtevah rastline (zemlja, posoda, voda, svetloba in prezimovanje). Navodila stanejo 0,5 €. Pri nakupu 3 enakih rastlin/5 vrečk semen (enakih) vam navodila podarimo.


Informacije: SLOVENIJA


PREZIMNA => prenese kontinentalno zimo (USDA zona 1 -7 )
ČEBULICA/ZARODNA ČEBULICA => pošiljamo cebulico v času mirovanja. Naročila sprejemamo celo leto.
POMLAD => mlade sadike so na voljo le spomladi, naročila sprejemamo celo leto
CVETI V PRVEM LETU => grmovnice in drevesa: odrasla rastlina, ki bo v primernih pogojih cvetela v vašem vrtu že v prvem letu
Ali je rastlina v Sloveniji prezimna?
Preberite si o sistemu USDA zone. Pri vsaki vrsti, ki jo ponujamo je navedena njena minimalna USDA zona.